Теодор Ушев: Когато ми попадна разказът "Сляпата Вайша", веднага го видях като филм

Тандемът за "Оскар" - аниматорът Теодор Ушев и писателят Георги Господинов гостуват при Деси и Сашо

Реклама

Разказът „Сляпата Вайша” излезе като отделна книга, която бе представена този уикенд на фестивала „Пловдив чете”.

Георги Господинов: Една позната ми каза, че това е първата книга, която 7-годишната й дъщеря е прочела сама. Вътре има много картинки с малко текст и вероятно това я прави много подходяща за тази възраст.

Теодор Ушев: Оказа се, че филмът има и терапевтична стойност. Получаваме много писма и едно от тях е за момче, което има проблем с концентрацията и не може да чете. След като е гледало филма, то е изявило желание да прочете книгата.

Георги Господинов: Името Вайша няма нищо общо с Ванга. Има връзка с индуската митология, с богинята Вайшванара, която вместо очи има слънце и луна. Между другото, отварите, които жените приготвят, за да излекуват "болната" Вайша, са автентични, от реални лековници от 17-18 век. Внимавайте, като ги четете (смее се).

Теодор Ушев: Във Франция бе премиерата на версията на филма за виртуална реалност. Всъщност тя беше готова още в началото, но Американската киноакадемия е много консервативна и се дразни от всичко, което е извън киноекраните.

Относно „Оскарите” – мислех, че ще е много напрегнато, но не беше. Хората се бяха постарали всичко да е лежерно. Все пак в този бизнес днес си на върха, утре си на дъното. Емоциите са ту позитивни, ту негативни, така че цялото преживяване беше биполярно.

За този филм имаме над 35 награди, но всички се фокусират върху „Оскарите”. Бях се подразнил от голямото внимание върху мен, защото усетих, че ми пречи на работата. Вместо да работя по филма „Физика на тъгата”, изгубих пет месеца да давам интервюта, да ходя по студиата и т.н. След номинацията за „Оскар” не станах по-високо платен. Имах предложения за работа от Dream Works, Sony Pictures и други, но те не ме блазнят. Не искам да работя там. Аз съм режисьор, а те не ми предлагат големи проекти, искат само да рисувам кадри.

Оказа се, че работейки над „Физика на тъгата”, съм първият аниматор, който използва древната техника за рисуване с пчелен восък. Египтяните са я ползвали преди хилядолетия и картините им са единствените от този период, които са запазени до днес. Работата над филма е изцяло аналогова. Колкото и да е странно, става по-бързо, отколкото на компютър.

Георги Господинов: С Тео веднага се сработихме, може би защото и двамата сме родени през 1968-а (смее се). Той уважава текста и не прави големи промени.

Теодор Ушев: „Физика на тъгата” също няма да е български филм. Финансирането е от Франция и Канада. От чужбина е по-лесно да се намерят пари. Музиката отново е на Kottarashky.