Валентин Петков: В Южна Африка ме отведе българската действителност през 1997 година

Валентин Петков е многократен европейски и световен шампион по културизъм

Валентин Петков: В Южна Африка ме отведе българската действителност през 1997 година

Реклама

Шампионът по културизъм Валентин Петков:

Когато бях на 13 години, се занимавах с туристическо ориентиране и получих остри болки в коленете. Лекарите ми забраниха всякакъв вид спорт, само плуването беше разрешено. Дълго време не можех да клякам.

През 1997 г. заминах за пет години в Южна Африка, защото имах познати там, а и исках да се откъсна от българската действителност. Тогава започнах да се занимавам по-сериозно с боди билдинг, тъй като у нас фитнесът беше още на квартално ниво.

През 2002 г. в казармата получих две дискови хернии и дори ме уволниха предсрочно. Аз обаче продължих да се занимавам с фитнес. Всъщност, ако имаш дискова херния, е задължително да правиш някакви леки упражнения, защото иначе става по-лошо.

Исках да уча психология, но балът ми стигна за философия. Хареса ми и завърших задочно, като същевременно работих като фитнес инструктор. Може би философията ми помага да не се увличам прекалено много с културизма.

Моите родители са атеисти. В началото попаднах в простестантска църква, после започнах да чета за православието и католицизма. Съзнателно станах католик в доста напреднала възраст. Често ходя на църква, дори и тази сутрин бях.

Тялото има физиологична скорост, с която оперира. В някакви разумни граници тази скорост може да се промени, но не трябва да очакваме бързи резултати. Първите видими промени идват след поне месец и половина тренировки.

В предварително записано видео Азис, който тренира при Валентин Петков, сподели: „Когато правихме клипа за „Мотел”, исках първо да приключим с неговите снимки, защото той трябваше да ходи на църква. Много е религиозен и много отговорен в работата”.