Валери Йорданов: Правя си татуировки само когато ми се случи нещо много важно

"Лудата глава" на сцената гостува в "Преди обед"

Реклама

„Аз съм мъжко момче, спортувам много и правя каскади, но тук се изморих, което е новост за мен. Запознахме се със забележителни хора, които ни обучаваха за боевете, ездата и работата с оръжията, тъй като повечето от тях бяха истински. Тези инструктори също участват във филма” – сподели Валери Йорданов, който играе в новия филм на Зорница София „Воевода”.

„Често получавам травми по време на снимки или спектакли. Като се прибера вкъщи с бинтовете, малката дъщеря ми се смее или ми пее песнички, а голямата ми прави масаж на врата и се шегува, че съм манекен на травматологията. Жена ми ме изпраща за снимки с думите: Само да ми се върнеш жив и здрав, като здрав го казва по навик, защото няма как след филм като „Воевода” да съм здрав. Тук освен падане от кон и от скали имах и сблъсък с кон, който щеше да стъпче един каскадьор. Година и нещо ходих по лекари и накрая – операция на рамото. Един приятел психолог ми каза: Ти имаш психика на охранител” – сподели актьорът, носител на две награди „Аскеер”.

В предварително записан разговор баща му, Иван Костов, разказа как Валери за първи път е ходил сам на море още на 12-годишна възраст, а на 14 е убил два глигана по време на лов.

„На 12 отидох на морето с пари, които бях изкарал сам. Израснах в „Младост 4”, тогава квартала още го строяха, имаше много строежи, възхищавах се на по-големите и затова започнах да работя от малък. Работил съм какво ли не – бил съм барман, шофьор, заварчик...” – коментира Валери Йорданов, който спазва семейната традиция и води на лов и двете си дъщери.

По повод реплика на баща му, че е непредсказуем и неуправляем, актьорът разказа следната история:
„Учех в елитно училище и имах отличен успех. Само седмица преди 10 ноември 1989 г. един учител ме хвана за косата и с ритник ме прати да се подстригвам. А аз тогава тренирах бокс и не бях много търпелив. Освен това момичето, което харесвах, беше наблизо. Имаше опасност да изгубя право за учене в София, затова се записах бързо във вечерно училище. Нашите разбраха след две седмици”.

„Направих си сам първата тауировка, защото беше забранено. В квартала имаше спор коя група е по-добра – Kiss или Metallica. Aз слушах Metallica, а един мой приятел – Kiss. Татуировката беше на тема Kiss, сега върху нея има друга рисунка. Правя си татуси само при важни за мен събития, независимо дали хубави или лоши. Такива, които само аз знам какво означават” – призна Валери Йорданов.

По повод автомобилната катастрофа в Горни Богров преди седем години актьорът коментира:
„Разочаровах се от много хора. В тежка ситуация винаги виждаш кои са ти приятели. Те се оказват съвсем малко. Вече имам малко повече, отколкото е полезно, едно наум, когато разговарям с хора. Когато жълтите вестници пишат, че си бил пиян, дрогиран и т.н., какво друго ти остава освен да се затвориш в себе си. Това ще е болезнена тема до края на живота ми. За щастие, никой не загина. Завел съм дело в Страсбург срещу държавата, но не искам да коментирам повече. Работата тук е тъжна и непоправима”.

Тъй като здравето е една от основните теми в предаването „Преди обед”, водещите попитаха Валери Йорданов и за неговия диабет.
„Аз съм с диабет от 1984 г., от 10-годишна възраст. Появи се от стрес, от една случка на улицата, даже заеквах няколко дни след това. Единственият съвет, който мога да дам на хората, е: възприемаш ли се като болен, независимо от какво, няма да го преодолееш. Човек не трябва да се шашка. И трябва много да се движи”.

Можете да гледате Валери Йорданов в Народния театър на 19 и 22 януари в „Ничия земя” и на 20 януари в „Солунските съзаклятници”. И двете постановки са на Стоян Радев.