Васил Банов: Станах актьор случайно

Как живее патриархът на семейство Чеканови днес?

Васил Банов: Станах актьор случайно

Реклама

Васил Банов:
Не съм голям привърженик на празниците. Малко са задължителни, притеснителни, докато делникът е голяма работа, много приятно!

Агнешко не готвих, защото от четвърт век имам наложена санкция. Половинката ми не яде агнешко и затова правих хубава риба.

Аз съм по случайност на театралната сцена. И не толкова по случайност на екрана. Нали в пиесите трябват и малко стари хора, та се класирам чат-пат и аз.

Моето отношение към театъра е делово. Така се отнасям и към хората, и към киното. Най ми е кеф, когато готвя, защото не се чувствам сам, а заедно с храната. Когато има колективни работи, малко се притеснявам.

Баба ми беше артистичен човек. Баща ми също. Той донесе веднъж едно стихотворение на Вазов, малко съкратено – „Защитата на Перущица“. Бях във второ отделение, научих го, явих се на конкурс и получих някаква награда. Така човек се усеща, че нещата стават.

Преди години „Дрийм тийм“ ме поканиха за малка, но знакова роля в „Столичани в повече“. Снимахме 4-5 дни. Там срещнах голямата Стояна Мутафова, от която запомних фразата „Ако имаш много приятели, значи нямаш нито един“. Много ми харесва това.

Имам три деца и трима внуци. Обичам числото три! В Монте Карло заложих веднъж на числото три на рулетката и спечелих 360 евро.

Не мога да се лигавя с малките деца. Впрочем то и не трябва. Детето се чуди защо този се втелява. Когато се държиш нормално с него, и то ще се държи нормално с теб. Аз съм с цели 13 години по-голям от брат ми. Когато ми го подадоха навремето, не знаех как да придържам главата. Оттогава имам страх от малко дете.

Синът ми Боил е министър на културата, но ми е забранил да ходатайствам. Други бащи ходят с разни папки, аз не се занимавам с такива неща.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg