Владимир Павлов: За мен спускането от планински върхове е най-истинското каране на сноуборд

Владимир Павлов е единственият българин, спуснал се със сноуборд от връх Ленин в Киргизстан

Владимир Павлов: За мен спускането от планински върхове е най-истинското каране на сноуборд

Реклама

През юли 2017 година Владимир Павлов направи първото българско сноуборд спускане от 7134 метра, от връх Ленин в планината Памир, Киргизстан. Едно от другите му постижения е изкачването и спускането със сноуборд от най-високия връх в Близкия Изток - Дамаванд (5671 м), който се намира в Иран.

За 2018 година си е поставил голяма цел - да се спусне с дъска от 14-ия по височина осемхилядник в света Шиша Пангма в Тибет. Преди да поеме към това предизвикателство, Владимир Павлов ще вземе участие и в семинара "Физкултура 2018" в началото на март, където ще сподели за своя опит по снега.

Владимир Павлов:

Влюбих се в сноуборда още от първия завой през 94-та година. Бях тийнейджър и нямах учител. Всъщност в този спорт никой не ме е учил.

Баща ми имаше един от първите магазини в София за спортна екипировка и през цялото си детство съм карал ски.

За мен спускането от планински върхове е най-истинското каране на сноуборд. Той е измислен, за да се кара по пресен сняг, т.е. извън пистите.

На Мусала смея да твърдя, че съм бил стотици пъти и съм го спускал от всички страни.

В Кашмир минахме границата от 4000 метра.

За изкачването на връх Ленин се присъединих към международна експедиция. Една година се подготвях физически за това. Само 20% успяват да изкачат върха, и то без сноуборд и обувки за него. Една такава експедиция е три седмици, аз успях за две. Там кислородът е само 40% от това, което дишаме в низините. Имах криза заради височината – боли те глава, вие ти се свят, отпаднал си.

На върха трябва добре да се прецени линията на спускане. Това е ледник с цепнатини и ако паднеш в някоя от тях, няма кой да ти помогне. Отдясно е Таджикистан, а вляво ти е Киргизстан. Спуснах се за около час. Правих почивки, за да си взема въздух, направих и едно преобличане, защото ми стана топло.

Докато бях в района, пет души загинаха, като на двама от тях видях телата. На 6100 метра.

Аз съм допускал грешки, слава богу, не фатални. През 1996 г. в „Пирогов“ ми извадиха далака след тежко падане в Рила.

Тази седмица попаднах в лавина в Пирин, но я бях предвидил и изчаках да премине.

Боян Петров ще изкачва тази пролет Шиша Пангма и се нядявам да сподели ценна информация, защото аз ще ходя там наесен, когато има повече сняг.

Детето ми е на 8 години и, разбира се, вече кара сноуборд. Роднините се притесняват за моите занимания. Майка ми все ме моли да спра.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg