Жените и сериалите по света

Какво разплаква италианките, защо индийките харесват историческите драми, а туркините въздишат по Къванч Татлъту

Реклама

Жените и сериалите. Какво разплаква италианките, защо индийките харесват историческите драми, а туркините въздишат по Къванч Татлъту? Разказва репортерът Евгения Попова.

Драматична любов, сложни семейни взаимоотношения и коварни предателства. Това са само част от темите, които карат зрителки от различни краища на света да оставят всичко, за да гледат любимия си сериал. Освен индустрия за забавление, те помагат на жените да изразят себе си и да намерят нова общност, към която да се приобщят. И без значение дали са от Италия, далечна Индия или съседна Турция – всички с нетърпение се потапят в съвременните приказки макар и за час.

Ние, италианките, обичаме да гледаме филми и сериали, в които има романтика, любов и красиви мъже. Италианските актьори са много красиви. Габриел Гарко е изключително красив, също и Масимилиано Мора, който участва във “Furore”, както и Пиерфранческо Фавино. Те, според мен, са най-красивите и италианките обичат да ги гледат на екрана в романтични филми и сериали.

Много сме емоционални и когато гледаме сериали, плачем постоянно. Особено жените.

Проучване на Университета по психология в Мичиган стига до извода, че мъката и тъжните емоции от филмите помагат на жените да заздравят собствената си връзка, а съпреживяването на тъжните сцени ги разтоварва и ги прави по-позитивни.

В Италия най-много се харесват сериалите, които разкават за миналото, не толкова модерните. Семейните драми, в които има тайни, интриги, любов, са най-гледани.

В Италия телевизорът е икона. Всяко семейство е пред екрана, докато вечеря или обядва. Той е много важна част от живота на италианците. Ако отнемете телевизора им, ще стане истинска война.

Ето какво споделя и една дама от Индия.

Баща ми гледа новинарския канал, а майка ми типичните женски сериали на семейна тематика. Любимият й сериал разказва за изострените отношения между свекърва и снаха. Аз в момента много харесвам един съвсем нов сериал. В него става въпрос за краля, който управлява Северна Индия, и отношенията му с владетеля на Южна Индия. Харесва ми да гледам исторически сериали.

Проблемите на зрителките от различните краища на света са различни, но жените мечтаят основно за любов и семейство. Историческите теми са широко застъпени и в така популярните турски сериали. Това е една от причините милиони да чакат пред екрана поредния епизод.

Мария Йостург от Турция разказва:
Все по-популярни започнаха да стават сериалите, свързани с военна тематика, защитаването на границите на Турция, но, разбира се, най-разпространени са любовните, романтичните сериали. Вниманието на зрителите се привлича, когато има връзка между богат мъж и бедно момиче, или обратното.

Епизоди се излъчват веднъж седмично, но продължават повече от два часа, а хонорарите на актьорите достигат шестцифрени суми за серия.

Започват в осем часа, един час е повторението на предишната серия в сбит вариант и след това още около два часа, два часа и половина продължава новият епизод.

Любимецът на българските и турските жени Къванч взема за един епизод седмично хонорар от 75 000 лева.

За миналата година Турция е изнесла и продала своите сериали в 140 страни в света, което я нарежда на второ място по износ на сериали след САЩ. Приходът от продажбата на тези сериали е около 350 млн. долара.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg