Американци осиновиха дете от Могилино

Печално известният дом "Света Петка" е празен от 2009 г.

Реклама

Вече е факт първото осиновяване на дете от Могилино. Деветгодишната Наталия, която в момента живее в една от малките детски къщи, направени от УНИЦЕФ с дарения на зрителите на bTV във “Великолепната шесторка”, след дни ще заживее в новия си дом в Съединените щати.

Печално известният дом за деца и младежи с умствена изостаналост "Света Петка" е празен. Той беше официално закрит на 1 октомври 2009 година. Всички помним ужасните условия, при които живееха децата там и които, след намесата на УНИЦЕФ, с помощта на зрителите на bTV вече са в историята. Децата днес са много по-различни от онези, които помним от филма на Би Би Си и репортажите по bTV. Приятелите на Наталия подготвиха специално тържество за изпращането й, в което се включиха и другите деца от Могилино, живеещи с нея във втората малка къща в Русе.

Всички, които познават Наталия казват, че и преди е била лъчезарно и усмихнато дете. Сега обаче има още повече поводи за усмивка, защото има нови майка и татко. Джейми и Майкъл ще дойдат в понеделник, за да я отведат в новия й дом в Съединените щати.

Това са хора, които обичат децата и искат да дадат шанс на всяко едно дете, дори с увреждане да се развива, защото те осиновяват още едно дете от Русе, което също е с увреждане”, обясни Дима Спасова от сдружение „Дете и пространство" – Русе.   

"Най-впечатляващата разлика е, ако мога да кажа, че сега виждаме човешки същества, които имат самостоятелни желания, придвижват се самостоятелно или искат да отидат някъде. Изобщо нещо, което не видяхме тогава в Могилино. Ние тогава видяхме едни тела, в които нямаше много живот", смята д-р Биляна Мечкунова от Центъра за психично здраве в Русе.

Всички деца от Могилино живеят щастливо в центрове за настаняване от семеен тип или защитени жилища. Едно от тях се е върнало при семейството си.

"Много от децата поддържат контакти със семействата си. Ние се опитахме още в началото така да се разпределят, че да са близо до семействата си. В много случаи и те ги посещават, някои от тях пък им ходят на гости", разказа Диана Вакарелска от УНИЦЕФ.