.

Късметът на другите

Коментар на водещия на "120 минути" Светослав Иванов

Големите европейски градове бяха почти разрушени. Европа излизаше от Втората световна война със смазана икономика. Освен американската помощ по плана Маршал, всички източници на бързи пари за хазната бяха повече от необходими. Един от тези източници беше стар и добре изпитан още от времето на династията Хан в Китай - лотария, в която всички да пълнят хазната с дребни суми, но масово. Първи се усетиха социалистите във Франция през 30-те. Сега, примера им щяха да последват всички.

В модерната история на Европа, държавите създават своите лотарии, за да помогнат на уязвимите и бедни хора, за да строят сгради и да възстановяват градове. През 17-век нидерландците пуснали за първи път лотарийни билети в продажба - целта била да се събират по-бързо пари за бедните. Оттогава, Нидерландската държавна лотария е най-старата действаща национална лотария в света.

С пари от лотарии са построени "Харвард" и "Йейл". Когато настъпва "Голямата депресия", много американски щати пускат щатски лотарии. Дори започват да се организират бинго игри в църквите, както може да видите от старите холивудски филми.

Дами и господа, лотариите продават мечти и тъй като много хора мечтаят, са доста доходоносни. И винаги държавите са имали уклон от железна регулация на лотариите, защото по презумция те са масови...

Вижте целия коментар във видеото.