.

Думите, които убиват

Защо беше взривена журналистката Дафне Галиция?

Думите винаги са можели да убиват. Но когато това се случи днес и сега, в Европа, това трябва да ни говори колко смъртоносен и сериозен е сблъсъкът между власт и журналистика в момента. Дафне Галиция, малтийска журналистка, беше разкъсана от бомба в колата си. Семейството й обвини малтийски политици, а Европа беше потресена.

Октомври, 2017-а. Най-известната малтийска журналистка се качва в автомобила си без да предлогалага, че това ще е последното й пътуване. Тя не спира да присъства в публичния живот на Малта вече година, защото разкритията й около "Панама пейпърс" предизвикаха предсрочни избори в страната. Блогът на Дафне Галиция е толкова популярен, че нейните публикации привличат много повече читатели от всички вестници на острова, взети заедно. Нейните статии са вбесявали не един и двама представители на властта и подземния свят на Малта. Тя е от онези журналисти, които нито една власт не харесва.

Последните й разкрития са били за премиера на страната Джоузеф Мускат и за двама от неговите сътрудници, които са били свързани с офшорни компании, замесени в продажбата на малтийски паспорти и тайни авоари на политици.

След зверското й убийство, семейството й потъва в мълчание. С изключение на нейния колега и приятел - Мануел Делиа. Самият Делиа е бивш политик, служител на различно ниво в няколко правителствени администрации. Мануел е човек, който говори открито срещу корупцията.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg