.

Проф. Антонио Никасо: Мафията е съвършено различна от онова, което представя Холивуд за нея

Гост в „Роуминг” в предаването „120 минути” е преподавателят по „култура на мафията” в Канада – професор Антонио Никасо. Той познава добре безпощадния свят на корупция, тонове наркотици, срастване с властта, пране на милиарди и кървави убийства и го описа в книгите „Бизнес или кръв”, „Бялото злато” и „Тайната история на Ндрангета” заедно с прокурор Никола Гратери

Близо 90 членове на калабрийската мафия Ндрангета бяха арестувани в сряда в безпрецедентна международна операция с кодовото име „Полино”. По време на акцията са конфискувани почти 2 млн. евро, 4 тона кокаин и 140 килограма екстази. Арестите са извършени на територията на няколко европейски държави и Южна Америка. Ндарнгета е единствената мафия, действаща на всички континенти, контролира 80% от търговията с кокаин в Европа и има 6000 членове.

Мащабният удар срещу мафията започна ден по-рано, когато италианската полиция арестува 80-годишния бижутер Сетимо Минео и още 45 души с обвинения за организиране на престъпна група, изнудване, незаконно носене на оръжие, подпалвачество и други престъпления. Според източници на властта Минео е „коронясан” за шеф на мафията на 29 май в Палермо, където са присъствали всички фамилии от Коза Ностра.

Подобно събиране не е имало повече от 25 години, когато за кръстник беше избран Салваторе „Тото” Риина. Той почина в затвора миналата година, където излежаваше присъда за поръчването на десетки убийства, сред които и на двама от най-известните прокурори в Италия  - Джовани Фалконе и Паоло Борселино.

Арестуваният нов „кръстник” Сетимо Минео също е бил осъден на 5 години затвор заради престъпления, свързани с мафията през 1986 г.  

 

Последни