.

Алек Попов с продължение на първия партизански роман, написан след края на комунизма

Новите приключения на "Сестри Палавееви"

Алек Попов:

Още когато завършвах „Сестри Палавееви“, имах планове за продължение. Измъчих се с тази книга, но в хубавия смисъл. Един писател трябва да се измъчи, за да не се мъчи после читателят. То е като решаването на трудна математическа задача. Логиката е многа важна при разказването на една история. Трябва да се съобразяват много неща. Книгата е като компютърна програма, която започва да събужда в главата на читателя различни звуци, картини... Всичко това става без някакви технически средства и в този смисъл книгата е доста съвършен продукт.

Добрият роман транспортира човека в отделен свят.

В първата част проследявам съзряването на две тийнейджърки около Втората световна война. Те са доста лекомислени и във втората част страдат от това си поведение. Оцеляват трудно.

Книгата е базирана на сериозни проучвания. Опитах се да проверя всеки детайл от епохата. В интернет открих списък на всички немски подводници по време на войната. Коя къде е била, кой е бил капитан... Описани са разпитите на екипажите на пленените подводници. Използвах тези детайли и дори запазих имената на хората.

Може би най-подходящата форма за пресъздаване на тази история е минисериал, който ще е малко в стила на „Ало, ало!“. Въпросът е някой да събере кураж, за да го направи. Пари се намират по-лесно от кураж.

Действието се развива в един травматичен период от нашата история, който винаги поражда полюсни коментари. Книгата обаче не работи по този начин. Със силата на смеха тя гони призраците от миналото.

За 2018 година си пожелавам това – да видя „Сестри Палавееви“ на екран.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg