.

Духът на здравето: Ексклузивна среща с кардиолога олимпиец проф. Джон Дийнфийлд

На олимпийските игри през 1972 и 1976 г. той участва като състезател по фехтовка

В края на 2017 г. в Абу Даби Международната диабетна федерация представи междинните резултати от първото по рода си онлайн проучване, проведено в редица държави за информираността относно риска от сърдечносъдови заболявания сред хората със захарен диабет тип 2. Данните показват ниска степен на осведоменост и недостатъчен диалог между пациентите и медицинските специалисти. А как всъщност диабетът повлиява риска от развитие на сърдечно-съдово заболяване?

Професор Джон Дийнфийлд, кардиолог в University College London:
Днес в света има епидемия от захарен диабет и е почти сигурно, че тя е свързана с начина на живот, както и с нарастващото затлъстяване сред населението. Това веднага ни насочва в определена посока – ако искаме да преборим тази епидемия, трябва възможно най-рано да я овладеем, а не да чакаме пациентите да развият клинични проблеми и едва тогава да започнем с лечението. Важно е да има стратегия за контрол на рисковите фактори. Хората трябва да знаят колко важни са физическите упражнения, понижаването на теглото и промяната в диетата!

Профилактиката, ранната диагностика и ефективното лечение на диабета са от ключово значение за превенция на сърдечносъдовите заболявания и намаляване на свързаната с тях смъртност. Вече разполагаме с възможност не само да лекуваме по-добре пациентите с диабет, но и когато е наличен висок риск от сърдечно-съдови заболявания, да променим хода на тези заболяване в по-ранен етап, и да предотвратим усложненията. По-доброто лечение вече е възможно благодарение на някои от новите терапии.

Диабетът засяга не само големите кръвоносни съдове, но и по-малките. Промените в големите съдове са от типа на атеросклерозата. Микросъдовите увреди засягат очи, бъбреци, ходила, нервна система. Ако високите стойности на кръвната захар не са под контрол, с времето стените на кръвоносните съдове губят еластичността си и се стесняват поради натрупването на мастни плаки. Това са животозастрашаващи промени: при подобно състояние нараства рискът от инфаркт и инсулт. Атеросклерозата прогресира. При наднормено тегло, особено когато то е придружено с нарушени функции на черния дроб, се наблюдава повишена концентрация на мазнини и мастноподобни вещества в кръвта. Това затруднява резорбцията на атеросклеротични плаки и води до тяхното трупане в съдовете.

Доказано е, че рискът от сърдечно-съдово заболяване е два до четири пъти по-висок при хората с диабет, а когато захарният диабет тип 2 е придружен от миокарден инфаркт или инсулт, очакваната продължителност на живота се скъсява средно с 12 години.

Има убедителни доказателства, че понижението на холестерола с медикаменти, употребата на статини и стриктния контрол върху кръвното налягане, намаляват сърдечно-съдовия риск. Доскоро обаче, нямаше толкова сериозни доказателства, че понижаването на кръвната глюкоза може да намали същия този риск. В миналото за някои от лекарствата имаше съмнения, че предизвикат увреждания. Това доведе до голям интерес и провеждане на много клинични проучвания върху всякакви нови медикаменти за лечение на захарен диабет. И добрата новина е, че днес вече разполагаме с групи медикаменти, които излизат отвъд гликемичния контрол. Т.е. тези медикаменти благоприятно повлияват и телесното тегло, което за тип 2 захарен диабет е изключително важно, намаляват кръвното налягане и риска от инсулт и инфаркт. Точно това се случи през последните две години и промени начина, по който можем да помагаме на хората с диабет.

Тезата, че при диабет намаляването на кръвната захар е единственото и достатъчното условие за предпазване от усложнения и удължаването на живота, отдавана принадлежи на миналото. Ефективното комплексно лечение може да намали инвалидизиращите усложнения с над 50%.

От съществено значение е да се предприемат инициативи за образоване на населението относно възможностите за здравословен начин на живот. Самоконтролът и мотивацията са много важни, всеки пациент трябва да е активната страна в процеса!

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg