.

Духът на здравето: Какво разболява очите ни?

Разговор с офталмолога д-р Йорданка Кирилова

Д-р Йорданка Кирилова, офталмолог:

Рисковите фактори за нашето зрение са гените, UV лъчите, тютюнопушенето, диабетът...

Светлите очи са по-уязвими на светлина от тъмните.

Страхът от загуба на зрението е една от водещите фобии сред хората. Тя е по-силна дори от страха от смъртта.

Макулата, или т.нар. жълто тяло, е част от ретината на окото, отговорна за финото зрение и усета за цветове. Тя може да се сравни с „мозайка” от безкрайно много камъчета, които позволяват окото да различи дори най-дребни детайли в предметите.

Макулната дегенерация е свързано с възрастта „разрушаване” на тази мозайка от клетки в центъра на ретината. Тя е прогресиращо, хронично заболяване и най-честата причина за увреждане на зрението при хората след 55-годишна възраст.

Макулната дегенерация е два вида: суха и влажна. В 80% от случаите е суха, а при влажната всяко забавяне на лечението е фатално.

За здрави очи е важно да не се пуши и да се храним правилно: червени меса, 3 литра вода на ден, пълнозърнест хляб, риба, зехтин...

Хигиената на зрението включва и по-малко електронни устройства. Моите дъщери са на 8 и 11 г. и нямат телефони. Ходим редовно на плуване, ски, сърф...

Пациентите често не разбират кое око е засегнато, защото винаги гледат с двете очи. Добре е от време на време да се прави тест, като се закрива едното око и се гледа само с другото.

Много хора си мислят, че имат „перде”, а всъщност имат макулна дегенерация.

Макулната дегенерация не води до пълна слепота, но пациентът не може да чете, да разпознава лицата на хората, което е голямо влошаване на качеството на живот.

Във видеото е включен и разговор с един от водещите офталмолози в света – проф. Пол Мичъл от Австралия. Ето част от неговите думи:

Най-честите симптоми на макулна дегенерация са: обектите, които принципно имат правилни очертания, започват да се виждат като нагънати или вълнообразни. Освен това в центъра на погледа се появява едно тъмно, прозрачно или размазано петно. Наблюдава се също и затруднено цветоусещане.

Днес вече съществува терапия, която включва по една инжекция на всеки четири седмици за три последователни месеца, следвани от една инжекция на всеки два месеца след това.

Съветвам хората винаги да търсят ранни белези на заболяването. Ако някой все още пуши, критично важно е да спре да пуши! Пушенето ускорява появата на макулна дегенерация. Цигарите са единственият фактор, чиято роля за възникването на болестта е доказана и неоспорима! И второ – приемът на добавки с цинк забавя прогресията на ранната макулна дегенерация. Цинкът е основен минерал, който играе важна роля в транспортирането на витамин А от черния дроб към ретината, за да се произведе меланин, а това е пигмент, който защитава очите. Организмът се снабдява с цинк най-вече от говеждо, телешко, пилешко, еленско месо, раци, омари, стриди, пшеничен зародиш, сусам и тиквени семки.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg