.

Духът на здравето: Жените в риск от отключване на диабет

Две от всеки пет жени с диабет са в репродуктивна възраст, което е 60 милиона по целия свят

Днес, 14 ноември, е световният ден за борба с диабета, като тази година фокусът на кампанията е върху жените. Гост по темата при д-р Щонова е доц. д-р Катя Тодорова. 

Две от всеки пет жени с диабет са в репродуктивна възраст, което е 60 милиона по целия свят. Диабетът е 9-та по честота причина за смърт в световен мащаб и всяка година 2 милиона жени умират от тази болест. Жените с диабет тип 2 са почти 10 пъти по-склонни да имат коронарна болест на сърцето.

В началото на века прогнозата бе, че през 2030 г. ще има 365 млн. болни от диабет, а още сега те са над 416 милиона!

Две трети от тях имат сърдечно-съдови заболявания, 50% имат лош контрол на диабета.

През 2006 г. ООН отправи апел към всички страни за създаване на национални програми за превенция на диабет тип 2, защото той може да бъде предотвратен. Той обаче е само върхът на айсберга.

Тази година фокусът на кампанията са жените, защото науката доказа, че бременността е периодът, в който става вътреутробното програмиране на захарен диабет тип 2, затлъстяването и сърдечно-съдовите заболявания.

В началото на 90-те години на миналия век се въведе концепцията за предварително планиране на бременност. В България я въведохме през 2000 г. С новите медикаменти не е трудно да се постигне идеален метаболитен контрол.

При диабет тип 1 терапията с инсулин е за цял живот. При тип 2 тя е само по време на бременността.

За последните 30 години в лечението на това заболяване се извърши тиха революция. Навремето ползвахме животински инсулини, сега вече имаме човешки. Инсулиновите писалки замениха иглите и спринцовките.

Началото на диабета е в ранна детска възраст. Начинът на хранене и двигателният режим са много важни.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg