.

"Гр@мотни": Могат ли да ти хакнат смартфона за 30 секунди?

И как да предотвратим подобни атаки?

Спас Иванов, експерт по информационна сигурност

В повечето случаи е нужен физически достъп до устройството, за да бъде то хакнато.

Малко по-трудно е това да се направи дистанционно. При операционната система Android има един особен феномен, който се нарича фрагментация. Всеки производител на телефони има своя версия на ОС и това затруднява мерките за сигурност.

Всеки месец Google пуска т.нар. пачове за сигурност, но проблемът е, че някои телефони не са обновявани от години. Ако имате Android до версия 5.1, устройството може да бъде хакнато само с един СМС. Сега в света има 900 милиона устройства света, които са уязвими по този начин.

При новите версии на ОС опасността идва от инсталирането на заразено с вируси приложение. За щастие, Google има възможност дистанционно да го изтрие от вашия телефон или поне да ви информира за опасността.

Сега е модерно да се пишат хакерски приложения, които изпращат СМС-и до платени номера. Те не крадат данни, но месечната ви сметка става огромна.

Други вируси заключват файловете на телефона ви и искат откуп, за да ги отключат.

iOS е по-сигурна операционна система. При нея няма фрагментация. Приложенията за инсталиране се преглеждат от хора, докато в Google Play се качват автоматично.

Препоръчвам винаги да заключвате устройството си с парола или пръстов отпечатък.

Ако разберем, че телефонът е заразен, трябва да го върнем към заводските настройки. Желателно е да инсталираме софтуер за защита.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg