Има ли медицината решение за неволното изпускане по малка нужда при жените

Трогателната лична изповед на една учителка

Над 130 млн. души по света страдат от неконтролирано изпускане по малка нужда. Всяка четвърта жена над 50 години поне веднъж се е срещала с този проблем.

Елица признава пред д-р Неделя Щонова:
„Имах един период, в който си навивах часовника на час и половина, за да ходя до тоалетната. Не можех да се наспя. Искам да се обърна към всички жени, които имат този проблем – не се срамувайте, лекувайте се”.

Д-р Анита Гаурудер споделя, че вагиналното раждане е най-големият рисков фактор за възникване на инконтиненция. Изпускане може да има и при кашляне и кихане, т.е. повишено коремно налягане. Неврологични заболявания като инсулт, инфаркт, Паркинсон също отключват този проблем. Тазовото дъно трябва да бъде тренирано отрано, още преди раждането на първото дете. Жените трябва да избягват вдигането на тежести над 5 кг. Спортът също трябва да се избира внимателно. Танците и ездата например са вредни за тазовото дъно. Някои антидепресанти или лекарства за кръвно също могат да имат такъв страничен ефект. Много пациентки спират приемането на течности, което е грешно. Така мехурът става още по-малък. Човек трябва да пие поне литър и половина вода на ден.