Как една бременна студентка се яви на изпит с 40% разкритие и 6 седмици преди термина роди здраво и щастливо дете

И кога едно бебе е недоносено?

„Искахме да имаме второ дете и почти всяка сутрин си правих тестове. Като видяхме двете чертички, веднага отидохме при д-р Николова. Нейната визитка стои с магнитче на хладилника вкъщи от четири години, от първата бременност. Още е там (смее се). Една сутрин отидох на преглед, защото имах контракции. Оказа се, че имам 40% разкритие. Лекарите ме посъветваха да остана там, но имах изпит по Ядрена физика и квантова механика. Бях учила много и исках да се явя. Попревивах се два часа, взех изпита, а за следващите учих лежейки... В края на шестия месец прокървих. Лежах в болницата шест пъти за няколко дни. Дъщеря ми спря да спи следобед от притеснение” – споделя Людмила Иванова.

В крайна сметка Лазар се ражда 6 седмици по-рано от термина. За щастие, всичко приключва добре и детето се развива нормално.

В студиото д-р Тияна Николова и д-р Янита Иванова припомниха кои са двата критерия, определящи едно бебе като недоносено: да е родено, преди да навърши 37 гестационни седмици, или да е с тегло под 2,5 кг.

При преждевременно раждане най-големият проблем е хипоксията. Белите дробове не могат да осигурят достатъчно кислород за организма и оттам страдат всички органи.

За щастие, модерните ковьози, в които всички параметри се регулират от компютър, дават големи шансове за оцеляване.

Желателно е при повишен риск от преждевременно раждане да се направи профилактика на белия дроб с кортикостероиди.

Днес медицината е толкова напреднала, че в световен мащаб 90% от бебетата, родени с тегло над 800 грама, оцеляват. При тегло 500-800 грама процентът е 50.