.

Как начинът на живот се отразява върху успеваемостта на зачеването чрез инвитро метода?

И с какви новини се завърна д-р Неделя Щонова от конгреса по гастроентерология в Барселона?

Инвитро технологията вече е на близо 40 години. В началото успеваемостта е около 1%. В началото на този век тя е 25-30%, а днес, след ембриотрансфер, тя достига 70-80%.

По темата в студиото гостува доц. д-р Явор Владимиров:

Създадохме теория за криолечение на ембрионите. Даваме научно обяснение защо размразеният ембриотрансфер има по-висока успеваемост при някои пациенти.

Когато един организъм (в случая – ембрионът) се постави в неблагоприятни условия, той се кондиционира повече.

Инвитро процедурата има някои недостатъци. Например децата са с по-ниско тегло. В зряла възраст това може да отключи затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания. Затова науката търси решения. Едно от тях е да се премине към т.нар. сингъл ембриотрансфер, т.е. само един ембрион, за да не се получава многоплодна бременност.

Самата инвитро процедура променя епигенетичния профил на бъдещите деца. Интересно е да се отбележи, че епигенетичният профил на деца, родени след вътрематочна инсеминация, и родени след размразен ембриотрансфер, е доста подобен.

При размразения ембриотрансфер има повишаване на теглото на бебето с 90-190 грама. Вече 75% от инвитро децата в Япония са родени след размразен ембриотрансфер.

Изследване в САЩ показва, че бялата раса има по-голяма успеваемост при фреш ембриотрансфер в сравнение с чернокожите и азиатците. При размразен ембриотрансфер обаче успеваемостта е еднаква.

След 40-годишна възраст при жената и 50 за мъжа е по-рисковано да се създава поколение. Съветвам моите пациенти да раждат до 30 години.