Колко опасна е хипогликемията?

Какво причинява хипогликемията и как да реагираме в спешен случай? И как един мъж ослепява след усложнения от диабет?

Гост в студиото е проф. д-р Елина Трендафилова, кардиолог в Национална кардиологична болница.

В материала можете да видите и интервюто на д-р Неделя Щонова с един смел мъж от Мелбърн, Австралия.

Казвам се Брандон Ах Тонг. Ето ни заедно по време на конгреса на Международната диабетна федерация в Абу Даби. Аз съм тук, за да говоря за диабетната ретинопатия, която е усложнение на диабета. Защото тя, когато е нелекувана, води до слепота!

Очните усложнения при диабет са една от водещите причини за слепота. Тя се дължи на недобър контрол в нивата на кръвната захар и се проявява с намаление на зрителната острота в резултат на съдови увреждания в ретината. Често диабетната ретинопатия е първият клиничен признак за наличие на диабет.

Истината е, че има цунами от слепота при хората с диабет. Близо 30% от диабетиците имат проблеми с очите. Един от всеки 10 души има слепота или застрашаващо зрението усложнение. А вече има и данни, че диабетната ретинопатия е на първо място в света по честота на инвалидност от слепота.

Въпреки коварството на този вид патология, навременната профилактика е най-доброто лечение.

Диабетната грижа, освен контрол на кръвна захар и кръвно налягане, означава и грижа за очите - ако има зони в ретината, които не се хранят добре, трябва да се вземат мерки незабавно! Ето защо е много важно нишката между джипи, ендокринолог, кардиолог и офталмолог да не се къса.

Понякога промените в очните дъна са много тежки, но централното зрение не е засегнато. Тогава пациентът има измамно чувство, че всичко е наред, но при преглед се установява, че процесът напредва. И терапията става трудна.

Защото е факт - когато диабетът е добре контролиран, много рядко се изпускат подходящите за лечение стадии. Хората, които не ходят редовно на профилактичен очен преглед, може изобщо да не знаят, че имат диабетна ретинопатия. А ако тя се засече рано и навреме - процесът на ослепяване се стопира. И това е моята мисия тук - искам да говоря колко е важно да си изследваш очите и колко важно е да се осъзнае, че това е част от цялостната грижа за нашето здраве.

Почти 90% от дейностите в съвременния живот изискват натоварване на нашия зрителен анализатор. Затова е изключително важно да пазим очите, защото дори и да имаме добра наследственост, може бързо да влошим зрението си, а често това е необратимо.

Аз лично имам състояние, наречено пигментозен ретинит. Което означава, че мога да виждам само светлина. Светла светлина. Не мога да виждам в тъмнината. Мога да виждам сенки, но никога форми. Ходейки като незрящ, използвам този бастун. Това ми помага по два начина – първо, да се ориентирам в пространството. И второ - това е сигнал към другите - че не виждам. Живея в Мелбърн, Австралия. И моята мисия е да се боря с предотвратимата слепота. Защото 4 от 5 случая на слепота в света са предотвратими. Помислете – 4 от 5 незрящи хора, които ние срещаме, не би следвало да са незрящи. Вижте ме добре... Аз съм един от тези четирима.

Според Международната агенция за предпазване от слепота, 80% от слепотата в света е предотвратима.

Ето защо правителства, болници, лекари, здравни системи трябва да работят в синхрон. Когато мисля за духа на здравето, в главата ми изскача следното - Човешкият дух е онова, което движи човек през бариерите и превратностите на живота. Той е много важен. Без него е трудно да намериш мотивация за победа.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg