"Не/зависимите": Кога дрогата отключва психични заболявания?

При прекомерна употреба марихуаната може да е опасна

Употребата на стимуланти може да отключи всякакви психози (бягство от реалността с много налудности и халюцинации). Не е нужно да си зависим, за да се отключи дори шизофрения. Безобидната на пръв поглед марихуана също може да доведе до такива разстройства.

Когато се появи психозата, хората се заблуждават, че причината е в ниското качество на дрогата – къпана марихуана, чайове и т.н.

След години употреба на марихуана щетите са върху паметта и мисленето, т.е. в дългосрочен план може да настъпи оглупяване.

Във видеото 24-годишният Тони разказва своята история. Той е пушил по цял ден и в продължение на шест години е бил зависим.

Започнах да пуша марихуана на 15 г. Опитах и алкохол, но не ми хареса. Може би, защото баща ми е алкохолик. Липсваше ми близостта на родителите. Искаха да съм първи в училище, но не ме питаха как съм. В бележника не пише как си, каквато и оценка да имаш.

Учих в спортно училище, където повечето хора употребяват. В един момент разбираш, че си на грешното място.

Започнах да се изолирам от света и да се страхувам от хората. Излизах навън с майка ми и се влачех като неодушевен предмет.

Пробвал съм амфетамини около 20 пъти. Исках да избягам от себе си. Появиха се натрапчиви мисли за самоубийство...

За щастие, вече съм чист от година и 11 месеца.