Необичайната история на Теодора Шанова, която работи на кран в Лондон, за да обиколи света

Опасно ли е да си кранист и на какво е готова Теодора, за да сбъдне мечтите си?

Теодора Шанова:

Завършила съм археология в СУ и не бях виждала кран преди това. През 2007 г. отидох в Лондон, защото визовият режим отпадна. Първите две седмици работих в столовата на един строеж за олимпийските игри. Изобщо не ми хареса тази работа и започнах да мия камионите с пароструйка. Една година се занимавах с това. Тежка работа, студено, но парите бяха по-добри.

Един ден обаче отказах на един шеф да му измия колата и той направи така, че за моята позиция да се изисква квалификация за управление на кранове. Потърсих курсове за това и се оказа, че струват 1000 паунда. Бях първата жена, която се интересува от това и те толкова се изкефиха, че ме приеха безплатно. Много ми хареса тази работа и вече имам всички нива на квалификация за крановете. Високоплатена е, защото е рискова работа. Имало е случай да ми падне товар от веригите. Три пъти се е случвало, като веднъж аз бях виновна, но не ме уволниха.

Работя само с мъже и ми харесва повече, отколкото с жени (смее се). Няма сексуален тормоз. Много ми се радват, много ми помагат. Сега правим тунели под река Темза.

От малка искам да обиколя света. Баща ми е от Родопите и сме пътували от Ямбол до неговия край на автостоп. Така започнах да обикалям страната. Ходила съм дори в села, които не са отбелязани на някои карти.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg