"Разкажи ми песен": Историята на "Хора и улици" от филма "Момчето си отива"

В памет на актьора Филип Трифонов

На Богоявление ни напусна един от емблематичните ни актьори, един от най-култовите актьори на българското кино и театър Филип Трифонов. В негова памет е и първият епизод на поредицата "Разкажи ми песен" за тази година.

Днес Косьо Филипов ще ни разкаже историята за създаването на песента "Хора и улици" от филма "Момчето си отива". 

Любопитното за филма "Момчето си отива", е че е заснет изцяло и единствено в град Враца. Снимките са направени през 1971 година, което означава, че и тази песен е точно на половин век. Филмът излиза през пролетта на 1972 г. точно преди абитуриентските балове. 

Мими Иванова разказва пред Косьо Филипов за спомените си с Борис Гуджунов, с Борис Карадимчев и всички замесени в съставянето на тази песен.

"За известно време работех в оркестър "София", заедно с Паша Христова, Мария Нейкова и Боре Гуджунов. Там идваха често композитори, които предлагаха песни и един ден Борис Карадимчев дойде и предложи да изпеем с Боре Гуджунов тази песен за филм", разказа Мими Иванова.

"Винаги, когато прозвучи тази песен, аз за себе си съм усещала как се извисявам. Има нещо много детинско, много романтично и това се предава на публиката. Тази песен носи някаква хармония, някакво равновесие, някакво елегантно чувство, пречистващо", сподели Мими Иванова.