.

Съвременни подходи при лечението на тумор в мозъка

Интервю с президента на Световната асоциация на неврохирурзите проф. д-р Неджметин Памир

Всеки мозъчен тумор е сериозно заболяване с потенциално животозастрашаващи последици, поради неговия инвазивен и инфилтративен характер в едно ограничено пространство, каквото е черепната кухина. Клиничните симптоми са различни и в зависимост от това в коя част на мозъка се развива формацията, нейният обем и скорост на нарастване.

Проф. д-р Неджметин Памир:
Най-важният симптом е главоболието, защото черепът всъщност е една кухина, подобна на затворена кутия, с твърди стени и при наличието на допълнителен обем или маса в тази нееластична кутия, налягането се повишава. А когато вътречерепното налягане се повиши, пациентът усеща това като главоболие. След това често се наблюдава повръщане, особено сутрин и без гадене. В зависимост от местоположението на тумора може да се наблюдават и някои други симптоми като например:
Слабост в крак или ръка, зрителни нарушения
Нарушения на когнитивни функции – планиране, организиране на задачите, решаване на проблеми
Нарушен баланс и координация на движенията
Затруднение в походката или говора
"Трептене" на очите
Вратна стегнатост
Затруднена фина моторика – сръчност на ръцете

Когато туморния процес се развива в мозъчния ствол, възможните симптоми са: Нестабилност и трудна походка, парализа на лицевата мускулатура, двойно виждане, трудности при преглъщане и говор.

А и освен всичко, мозъкът произвежда електрически заряди в своята активност, предава стимули от един неврон на друг. Ето защо при наличие на допълнителна, анормална тъкан в мозъка, каквато е туморът, пациентът може да получи епилептичен пристъп.