.

Шеф Ивайло Петков - от гозбите на татко до най-големите ресторанти в света

Висш пилотаж в кухнята

Шеф Ивайло Петков:

Някъде в 3-4 клас се записах сам в кръжок по готварство. Темата беше яйца и всички правиха палачинки, а аз опекох няколко яйца в тава.

Баща ми е военен, много стриктен и по едно време ми каза: почвай да готвиш, защото с тези контузии в спорта няма да станат нещата.

Него често го местиха и сигурно съм сменил 7-8 училища. Започнах да тренирам в Рилски спортист (Самоков), после в ЦСКА и малко Славия, след което се отказах. Бях започнал да уча в ТОХ-а и ми беше много интересно.

Бях в Япония месец и нещо, където готвих българска кухня. Беше трудно, защото продуктите не се намират лесно. В продължение на 16 км търсих червен лук.

Японците не ядат боб и картофи, защото по време на войните са яли само това и ориз.
Правих им кьопоолу, но без нито една семчица, защото храната трябва да е много чиста.

Том Джоунс дойде в софийския ми ресторант с голяма група след концерта. Затворихме заведението, за да се чувства по-спокойно. Поръча агнешко с ориз и сушени домати, а след това хапна телешки тартар – незнайно защо в тази комбинация. Беше много щастлив, аз също.

Робърт де Ниро обича или японска храна, или италианска.

Депеш Мод хапнаха морски храни. Подариха ми страхотен диск, който не се отваря и не се пуска, стои като картина изложен.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg