.

"Шпионинът на XX век" - невероятните приключения на Ким Филби

Вижте какви разкрития е направила за него Петя Минкова

Животът му прилича на високобюджетен шпионски филм, в който светът се превръща в игрална маса, а ръководителите му в пешки в ръцете на агентите. Не, това изречение не е правилно. Не животът му прилича на шпионски филм, а най-добрите шпионски филми копират живота му.

Нарича се Ким Филби и е най-известният двоен агент в света. Обичан и мразен, хвален и оплюван, ходовете на британско-руският агент се изучават във всички шпионски школи в света.

Разследващият журналист Петя Минкова започва да работи по историята на гениалния манипулатор преди четири години, прочита тонове книги, среща се с най-близките му хора и получава достъп до разсекретени и неразглеждани до този момент документи.

Ким Филби е изключително противоречива личност. Обвиняван е, че играе двойна и тройна игра. Че предава своите, като работи за руснаците във Втората световна война. Въпреки че е признат като изключителен стратег, във Великобритания все още го смятат за предател. До днес.

Приключвайки разследването си, Петя Минкова стига до много интересни изводи. Филби не е предател, а патриот, който заедно с няколко приятели от студенстските години се опитва да предотврати краха на Европа. Групата прави изключително смели и дори абсурдни ходове, с които успява да накара лидери като Хитлер, Сталин и Чърчил, без да се усетят, да вървят по тяхната свирка.

Петя Минкова:
Ким Филби още в университета е част от една голяма компания. Тя включва не само студенти от Кеймбридж, а и много хора от Оксфордския университет. Четат „Капиталът“, увличат се от идеите на Интернационала. Чисто по младежки смятат, че човечеството може да изгради едно идеално общество, което е много близко до християнското и в същото време, за да има достатъчно ресурси за всички, да няма бедни и богати. Това би могло да стане, ако в обществото науката бъде като доминант. Всичко да бъде подчинено на учените, на науката, която ще измисли такива технологии и ресурси, така че да няма бедни, да няма богати.

Документите водят Надя до още нещо много интересно. Ким Филби е в основата на един от най-големите планове за спасяване на Европа. По документи, 27 пъти в качеството си на руски разузнавач той прави така, че отношенията Хитлер и Сталин да се развалят, защото ако те са в съюз, Старият континент няма никакъв шанс.

Възможно ли е група млади и образовани мъже, пленени от идеята на Интернационала, да са манипулирали политиката на цяла Европа?

Петя Минкова: Да. Поне това излиза от документите и от живите свидетелства, а документите са много. Част от тези мъже започват да сътрудничат на КГБ без никакво заплащане, което е много странно, защото това го правят през целия си живот. В днешно време знаете колко е трудно някой да прави нещо и да си рискува живота срещу... нищо.

Пред ген. Бояджиев той е споменал, че смята за най-върховото си постижение битката при Курск. Тогава той научава, че германците влизат с нова разработка немски танкове, които са с много усилена броня. И съобщава това достатъчно навреме на съветското разузнаване. Те разработват нов вид снаряди и когато Хитлер влиза в битката при Курск, той влиза със самочувствието на победител. Предварително знае, че ще победи и настава страхотна паника, когато вижда, че немските танкове буквално са запалвани като кибритени кутийки. Тази паника помага на руснаците да обърнат хода на Втората световна война.

Тези мъже са твърде млади, нямат още 30 години, но не трябва да се забравя тяхното потекло. Те са синове на британски аристократи, част от които чичото на Ротшилд, бащата на Ким Филби, Чърчил, Алън Дълес, който е бъдещ шеф на ЦРУ. Тези момчета не са случайни. Те са възпитани да управляват, да бъдет лидери.

Това е шпионинът на XX век. Признат е за най-ефективният разузнавач.