.

Пробив в лечението на хроничната лимфоцитна левкемия

"Нищо не е по-важно от щастието и качеството на живот на нашите пациенти" - споделя проф. Стефан Щилгенбауер

Фокус на трудовете на проф. Стефан Щилгенбауер са молекулярните механизми в развитието на онкохематологичните заболявания, както и разработката на новите лекарствени възможности при тези заболявания. С него разговаря д-р Неделя Щонова.

През последните три десетилетия се натрупаха значителни данни в познанията ни за биологията на злокачествените заболявания. Неконтролираното делене на клетките, тяхното блокирано узряване и изключената им програма за клетъчна смърт обясниха практическото безсмъртие на мутиралата клетъчна линия. Разгаданите механизми за възникването на болестта обаче се превърнаха в терапевтични мишени.

Проф. Стефан Щилгенбауер:
Всяка година Европейската хематологична асоциация организира конгрес, който дава възможност на медицинските специалисти от цял свят, пациенти и други техни партньори да обменят информация, да се обучават и споделят нови идеи за справяне с различни проблеми. Защото нищо не е по-важно от щастието и качеството на живот за нашите пациенти. Ето ни и тази година тук, в Стокхолм, където обсъждаме, бих казал, драматичния прогрес и направо пробива в лечението на хроничната лимфоцитна левкемия. Това е една от големите теми на конгреса тази година.

Неотдавна в лабораторията на фармацевтична компания откриват начин да убиват ракови клетки, които иначе отказват да умрат. Учените включват в процеса малка молекула, която успява да се интегрира точно там, където механизмът за самоунищожение на раковата клетка се е счупил. Тази малка молекула поправя счупения механизъм, лошите клетките биват осъдени на смърт и изхвърлени от тялото като отпадъци, почти незабавно.

Проф. Стефан Щилгенбауер:
В миналото използвахме химиотерапия и имунохимиотерапия. Но техният профил на странични действия ни накара да търсим и други решения. Стандартните химиотерапии от първа и втора линия на лечение действат по различни начини, но със сходна философия – те агресивно опитват да намерят и убият раковите клетки в тялото, атакувайки различни техни компоненти. Това обаче не винаги сработва, защото терапията може да не е най-подходящата за конкретния вид мутация или защото защитните механизми на болните клетки може да се окажат по-силни от атаката на лекарството.

Разработената вече модерна прицелна терапия революционизира лечението. То бе одобрено от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ през 2016 г. и за пръв път в историята дава шанс за пълно излекуване на пациенти с някои видове левкемия.

Всички нови технологии и комбинирани терапии, с които разполагаме, помагат на пациента да се върне към живота на здрав човек, без да се налага прием лекарства всеки ден. Изобщо, живеем в много вълнуващи за медицината времена!

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg