.

Защо липсата на баланс в чревната флора води до появата на отклонения в психичното здраве?

Гост на д-р Неделя Щонова е акад. Ивона Даскалова, началник на клиника по ендокринология и болести на обмяната във ВМА

Във всеки от нас има микроби, които са 10 пъти повече от клетките в организма ни. Оказва се, че столетниците имат същата микробиома като на 30-годишните. Възможно ли е ключът към дълголетието да се окажат бактериите в нашите черва.

Акад. Ивона Даскалова:
Чревната флора (микробиома) влияе на метаболитните процеси и, разбира се, на теглото ни, защото влияе на инсулиновата ни резистентност, на усвояването на въглехидратите, на отделянето на чревни хормони.

Фибрите и добрата ферментация (кисело мляко, кисело зеле) повлияват много добре т.нар. микробиом. Увеличават броя на „добрите“ бактерии за сметка на „лошите“.

Бързите въглехидрати увеличават „лошите“ бактерии, а оттам и теглото.

Всички крайности в диетите са вредни. В храната ни трябва да има от всичко.

Антибиотиците повлияват негативно на чревната флора. Нужни са месеци за нейното възстановяване. Трябва да се приемат пробиотици.

Връзката стомах-мозък е много силна. Депресията често е симптом на лошо чревно здраве. Микробиомата има връзка с хипоталамуса. Освен това антидепресантите увеличават апетита и нуждата от сладки храни.

Хигиената в кухнята също е много важна. Миялната машина не само пести много вода, но и гарантира стерилност с високата си температура. Гъбата за миене е инкубатор на бактерии.

Гледайте цялото предаване на btvplus.bg