Боби Лазаров: Надявам се да науча повече хора на нещо за света около нас

Реклама

Боби Лазаров вече 22 години е едно от емблематичните лица на bТV. Той е репортер, сценарист и водещ, познат като вечно усмихнатият „метеоролог“. Пред сп. „Здравецъ“ Боби не само споделя интересни подробности за работата си, но и разкрива своя светоглед.

Коя е любимата ти роля - на водещ, репортер, сценарист или пък на вечно усмихнат и изключително добронамерен и лъчезарен човек (винаги си правил само и единствено такова впечатление)?

Честно казано, аз нямам роля. Аз съм такъв, какъвто съм.  Не обичам да влизам в роли, защото това означава, че не си истински с човека, с когото си. Общо взето това е част от моята професия - всичките неща, които изброи. Аз съм и репортер, и водещ, правил съм какви ли не неща през дългия си живот досега. Забелязал съм, че хората, които влизат в роли не са искрени и затова аз предпочитам да съм такъв, какъвто съм - с всичките си недостатъци и плюсове, и препоръчвам това и на останалите хора т.е. да бъдем истински, да бъдем такива каквито сме, с кусурите си, защото иначе си нещо, което не си и това винаги си личи, особено когато работиш в медия. Когато не си искрен или се опиташ да представиш нещо, в което ти самият не вярваш, много си личи. Така че бъдете искрени, пък от там насетне, който иска да го оцени, да се съобрази с него или да го приеме, важното е вие да сте спокойни пред себе си.

Нещо, което много хора питат - разбираш ли от климат и атмосферни фронтове или само ни ги съобщаваш?

О, аз съм задължен да разбирам, защото все пак не можем да говорим на зрителите нещо, в което не сме сигурни или пък не разбираме. Аз още от много малък се интересувам от наука, от астрономия, от физика, от география, от всичко, което човек иска да научи, за да знае повече за света около себе си. Заради това, когато преди близо 6 години, когато ми предложиха да водя прогнозата за времето по bTV, много се зарадвах, защото доста пъти съм правил репортажи за климата, за промените във времето, които наблюдаваме и които за съжаление се случват много по-често, отколкото сме очаквали или сме се надявали. Ето, забележи, през последните пет години почти няма зима. Снегът е все по-малко, зимите са все по-топли и това е тема, която много бързо се променя и всеки ден има новини, свързани с времето. Разбира се, аз съм се подготвил много. Аз не съм професионален синоптик или метеоролог - моята работа е да мога въз основа на моите знания, обща култура и неща, които непрекъснато продължавам да уча, да представя по най-интересния и достъпен начин информация на хората относно това как да се облекат утре, да си вземат ли чадър. Всичките тези циклони и антициклони са важни неща, но моята задача е да ги обясня така, че хората да ги разберат- да им стане по-ясно, а не да ги затрупваме с излишни научни факти. Мое дело е да популяризирам различни научни знания в различни научни дисциплини, било по астрономия, физика, метеорология, например. През 2018-та година БАН ме отличиха с една специална награда, която аз първи получих и заради това много се радвам, че моите усилия да популяризирам научните данни и факти на един интересен и разбираем език, са възнаградени. Дори професионалните учени го оцениха. Много често също участвам и в различни научни събития. Сега предстои отново вечер на учените- Европейска нощ на учените, Европейската нощ на музеите... много често ме канят да бъда водещ или пък да направя някаква презентация, свързана с интересни, любопитни теми. Например, в тази нощ на учените ни предстои да си говорим за ЦЕРН- откритията, които се правят с големия адронен колайдер. Надявам се това, което правя, да може да достига до колкото се може повече хора, за да може някои от тях да ги провокирам да научат нещо повече за света около нас, а той е много интересен.

За колко време напред може да се направи точна прогноза за метеорологичните условия и има ли случаи, в които тотално се греши при прогнозирането?

По принцип всеки един метеоролог може да ви каже, че най-точната прогноза е до 72 часа- до три дни. Има и дългосрочни прогнози, които са за седмица-две, за целия месец и за по-нататък, но тогава вече може да има изненади. Колкото е по-дълъг периодът, толкова намалява процентът на възможност тези прогнози да се сбъднат, защото те се правят въз основа и на предишни години- какви са били температурите за този период тогава, имало ли е пак пренос на прахови частици от Сахара- за съжаление това става все по-често, заради климатичните промени. Така че най-точната прогноза е до три дни и ако решите да ползвате такава информация, доверете се на официалните източници- Националният институт по метеорология и хидрология има прекрасни сайтове. Не се доверявайте напълно на телефона или на термометрите в автомобилите си, защото това не са професионални термометри, те не са калибрирани по най-точния възможен начин, за да дават точната температура- тя е приблизителна. Колкото до информацията, която показват телефоните- да, тя е горе-долу точна за дадения момент от деня или за дадения ден или два напред. Търсете точната информация от истинските, достоверни източници. Ако сега си планирате почивката за лятото, изчакайте малко, за да наближи този период, за да може наистина прогнозата да е над 60% точна. Иначе ще се задоволите с 20-30 до 50% сбъдваемост.

Какво е времето вътре в теб?

При мен е винаги слънчево, но не прекалено горещо. Аз обичам тези все по-рядко срещащи се сезони, като пролет и есен, в които или природата се събужда и започва постепенно да се стопля, или пък вече е дала най-хубавите неща от себе си, като плодове, като цветове, като аромати и вече започва да се подготвя за зимата. Тези междинни сезони- пролет и есен, те ми липсват. Такова е времето вътре в мен- пролетно или есенно. Но есенно в никакъв случай не означава тъжно. Аз съм роден през есента и през онова богатство, когато природата казва „я сега да ви дам всичките съкровища, за да им се насладите“.

Цялото интервю с Боби Лазаров прочетете в брой 2 на онлайн списание „Здравецъ“ тук.

ПОСЛЕДНИ

Реклама