Борислав Лазаров разкрива тайните на визуалните ефекти в киното

Тази неделя тръгва новата поредица в bTV Документите - Светове от пиксели

Реклама

След деветте епизода от поредицата "Факти и мистерии" Борислав Лазаров продължава да търси отговорите на най-големите загадки. От тази неделя по bTV започват новите документални филми на журналиста. Първата поредица - "Светове от пиксели", е от две части и е посветена на тайните на визуалните ефекти в киното.

Първият епизод "Великата илюзия" ще се излъчи тази неделя, 15 февруари от 15 ч. в рубриката bTV Документите. В нея авторът проследява развитието на визуалните ефекти от раждането на киното до 90-те години на XX век. Зрителите ще си припомнят откъси от класически филми и ще научат как са били създадени специалните ефекти в тях.

Екипът на bTV се среща със специалисти, които са автори на най-впечатляващите моменти от хитови кино заглавия. Трима от тях са носители на награди "Оскар" за изключителни постижения в областта на визуалните ефекти. Първият е Майкъл Финк, работил по филми като "Китайски синдром", "Военни игри", "Константин", "Батман се завръща" и "Смело сърце". Носител е на "Оскар" за "Златният компас".

Вторият специалист е Майкъл Макалистър, работил по "Империята отвръща на удара", "Извънземното", "Завръщането на джедаите", "Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход", "Умирай трудно 2", "Шоуто на Труман", "Ерагон". Той е носител на "Оскар" за визуалните ефекти в "Индиана Джоунс и храмът на обречените".

Стивън Розенбаум е работил по филми като "Бездната", "Терминатор 2", "Завръщане в бъдещето 2", "Джурасик парк", "Контакт", "Перфектната буря", "Х-Мен 2", "Хрониките на Ридик" и е носител на "Оскар" за "Форест Гъмп".

Оператор на поредицата е Бисер Босилин, а продуцент е Венелин Петков.

ПОСЛЕДНИ

Реклама