Добромир Иванов снима смразяващата тишина на COVID-19

Пред в-к „Всичко за семейството“ операторът на bTV признава, че обича да му е трудно - да разказва истории само с картинки

Реклама

"На Вирусния фронт нищо ново. Това е първият филм за "супергерои", който ме развълнува. Само поклон и аплодисменти не е достатъчен за тези хора." Това написа в социалните мрежи аниматорът с Оскарова номинация Тео Ушев минути след края на филма "Дишай!", който бе излъчен в bTV Репортерите.

Едно денонощие очи в очи с коронавируса, с болните и техните спасители. Операторът Добромир Иванов прекара 26 часа в отделенията за COVID-19 на Александровска болница. Повече от денонощие в защитен костюм, с маска, специален шлем и камера в ръце. Резултатът – ексклузивен разказ, получил тези оценки.

"Мога да кажа, че нямах предварителни планове и нагласи за филма - обяснява Добромир за "Всичко за семейството" раждането на идеята. - Не знаех какво ще видя, не знаех какво да очаквам. Умишлено не исках да гледам и да чета в детайли по въпроса. Исках да отида "неподготвен", защото смятах, че естествената ми реакция от видяното само би помогнала впоследствие за филма."

Решението на оператора да влезе сам, без репортер, е премислено и има своето обяснение. Според него по принцип работата му, както и на колегите му с камера в ръце, в подобни случаи е колкото да снимат, толкова и да слушат. Защото само така си адекватен на случващото се на терен, смята Добромир. Според него разликата между репортера и добрия оператор е, че операторът просто е невидим. "В конкретния случай реших, че тази анонимност би могла да се използва за по-естественото и човешко представяне на историята. Мислех си, че в тази ситуация трябва да се действа много внимателно и снимащият екип по-скоро да бъде в ролята на наблюдател, а това можеше да се случи най-лесно, когато съм сам", обяснява той. Но държи веднага да поздрави и колегите си Теодора Трифонова, Николай Кънчев, Росен Цветков и всички останали, които в репортажите си също разказаха отвътре за начина, по който се случват ежедневните битки, в които лекарите спасяват, но и губят животи. Защото е важно всички да знаем какво е истинското лице на коронавируса и на хората, които се борят за нас, убеден е операторът.

"Всички сме гледали филми за болници, спешни отделения и подобни - обяснява той. - Там винаги цари някакъв хаос, някакъв екшън. Колкото и да се стремях да се лиша от очаквания, това беше пред очите ми преди да вляза. Но силно се изненадах - вътре цареше абсолютна тишина. Смразяваща тишина. Чуваха се само от време на време тихи и кратки разговори между медицинския персонал и звука, който издаваха защитните костюми, когото докторите и сестрите се движеха в празните коридори."

Според оператора репортер медиците, като всички останали хора, са със своите особености на характера. Някои се отпускат бързо и говорят свободно, други са по-притеснителни, трети са дори подозрителни. На него наистина много му се искало да е невидим. Плюсът в случая е, че за заснемането на "Дишай!" не било нужно да се правят специални интервюта, да се реди осветление, да се слагат микрофони. Всичко трябваше да се случи "между другото", обяснява той.

Ще бъде лъжа, ако кажа, че не изпитвах чисто човешки страх, откровен е Добри. "В дните, в които организирах и чаках разрешението да вляза в болницата, бях много ербап. Но когато разбрах, че влизам в неделя, признавам си - малко се притесних. Започнах да мисля за 100 неща. За това каква техника ще взема, какво ще забравя, как ще се справя, как ще се пазя, за да не се разболея. Но в момента, в който влязох в болницата, облякоха ме в защитния костюм и започна всичко, се успокоих. Аз правя подобно нещо сам, без репортер, за първи път. Единственото, за което мислих, е как да разпределя времето си в следващите 24 часа така, че да не пропусна нещо важно", споделя той.

Променен ли се чувства Добромир след срещата очи в очи с короновируса, какво би казал на хората, които вечно търсят световна конспирация в пандемията, и какво прави по време на задължителната карантина след заснемането на филма – отговорите четете в новия брой на в-к „Всичко за семейството“.

ПОСЛЕДНИ

Реклама