"Другата България" представи официално новия си водещ

Екипът на предаването снима в най-строго охранявания обект в Косово.

Реклама

Божидар Димитров предостави кабинета си в Националния исторически музей (НИМ) на предаването "Другата България", където екипът представи новия си водещ - Петър Мелтев. Мястото не бе избрано случайно. Първите епизоди с новия водещ са заснети на различни места на Балканите, където всичко е лично и свързано с историята. Директорът оцени факта и отстъпи кабинета си, чийто обитател преди това е бил Тодор Живков.

На специална среща с представители на медиите продуцентите разказаха за дългия процес при избора на новия водещ. Кастинг-агентът Джонас Толкингтън даде подробности за двата месеца, в които е продължил изборът. Екипът на предаването разказа за смесените си чувства и изненадващи впечатления при заснемането на новите серии в Косово и Македония, които вече се излъчват в ефира на bTV.

В един от епизодите екипът посещава косовският град Печ, където се среща с шефа на регионалната Агенция по собствеността Димитър Димитров. Това е агенцията, създадена по проект на ООН, която трябва да възстановява заграбени имоти на сърбите и косовските албанци. За три години са разгледани и удовлетворени 29 хил. иска. Самият Димитров е извършил 1500 изселвания. Новият проект на ООН е за земя и търговски проекти. За момента по него са постъпили 40 хил. иска.

Димитър Димитров помогна на екипа на "Другата България" да влезе в най-строго охранявания от КейФОР обект - Печката патриаршия. Няма сръбски патриарх, който да е интронизиран в Печката патриаршия. Тя е седалище и гробница на всички сръбските архиепископи и патриарси.

За да запази ценните паметници на изкуството от XIV век, ЮНЕСКО включва мястото в списъка на защитените обекти на световното културно наследство. Днес тук живеят затворени 24 монахини, които не смеят да излязат зад телените заграждения. Там Петър Мелтев взе интервю от игуменката на манастира. Епизодът ще се излъчи тази неделя, 25 май от 12 ч.