Филмът "Непознатият цар" на bTV спечели награда на фестивала в Балчик (видео)

За снимките на филма българска камера за пръв път бе допусната в семейните имения на Фердинанд в германския град Кобург и в Словакия.

Реклама

Филмът на Кристина Баксанова и оператора Борис Пинтев "Непознатият цар" за живота на абдикиралия от трона монарх Фердинанд спечели наградата за най-добър документален телевизионен филм на шестия Международен фестивал за късометражно кино в Балчик.

Поредицата "Цар Фердинанд Български - непознатите години" бе излъчена миналата година в bTV Документите. Авторът на филма Кристина Баксанова и операторът Борис Пинтев работеха над филма близо година.

За снимките на "Непознатият цар" българска камера за пръв път бе допусната в семейните имения на Фердинанд в германския град Кобург и в Словакия.

"Най-ценното е, че този филм, наградата на този филм се определя от публиката, която е безпристрастна. Надпреварата наистина е сериозна, защото участват всички балкански държави в нея", каза Цанко Василев, директор на фестивала.

В международния фестивал участваха 185 филма, избрани измежду над 2600 заглавия от 72 държави.

Кристина Баксанова месеци наред проучва личния архив на Фердинанд след абдикацията му и се срещна със свидетели, които разказват непознати истории за живота на царя в изграние.

"До тогава аз имах друга представа за него. Това което сме учили за него в училище. И в един момент се разкри нещо съвсем различно. Когато работиш с интерес и желание по една тема, има какво ново и интересно да покажеш на зрителите", каза Кристина Баксанова.

"Наградата показва, че когато правиш нещо с хъс, с желание и в екип, разбира се нещата се получават добре", допълни Борис Пинтев.

Музиката на филма е специално композирана от Константин Цеков - един от легендарната група ФСБ.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето

ПОСЛЕДНИ

Реклама