Флорина Иванова: Спортът ме изгради, време е аз да му помогна

Водещата на спортните новини по bTV застава от другата страна на микрофона пред в. „Всичко за семейството“

Реклама

„Асоциацията на спортните журналисти нареди Иван Боянов и Флорина Иванова от bTV на трето и четвърто място сред младите им колеги по света. И двамата имат сериозно образование, a спортът е неразделна част от живота им.

Чаровната Флорина много бързо се наложи с професионализма си като едно от лицата на медията. Говори с въодушевление за работата си, но е доста обрана, стане ли дума за личния й живот. Оказва се и отговорен млад човек, който иска да променя света около себе си.“ Такава е Флорина Иванова през погледа на екипа на в. "Всичко за семейството". Eто какво споделя за читателите на седмичника водещата и репортер на bTV Спорт.

Признанието на Асоциацията на спортните журналисти изненада ли беше за теб?

Изненадах се, да. Особено номинацията на "Мисия "Златно момиче" в топ 30 на най-добрите спортни документални филми за 2019 г. в света си беше голям шок за мен. В тази категория фигурираха невероятни продукции на BBC, Discovery, ARD, NBC, Sky Sports... да не ги изреждам всички. Когато видях името си сред тях, бях много учудена. Разбира се, че се зарадвах. Дори повече отколкото на номинацията ми за най-добър млад репортер, където бях класирана много по-напред. Но това, че попаднах в топ 5 на тази категория, също значи много за мен. Мотивира ме допълнително да работя усърдно и с желание.

Това, че и двамата с колегата ми от bTV Спорт Иван Боянов бяхме класирани сред първите 5 най-добри млади репортери на планетата, за нас е някакъв сигнал. Явно с екипа на редакцията се развиваме в правилната посока и с достатъчно професионализъм, за да сме конкурентни на световни медии. Всяко признание е следствие на упоритост, отдаденост, на страст и любов към това, което правиш. А всички ние в спортната редакция на bTV наистина обичаме работата си и се надявам, че и зрителите ни го усещат.

Кои са най-важните качества, които правят спортния журналист добър в работата си?

Отговорът, разбира се, е комплексен. Но винаги съм вярвала и продължавам да вярвам, че в днешно време за един журналист - не само спортен, най-важното е да бъде смел.

Дори да разполагаш с всички знания на света, да си тесен специалист в различни сфери и да имаш достатъчно информация за различни събития, нямаш ли смелостта да зададеш правилните въпроси на точните хора, какъв е смисълът да си журналист?

Как избра точно този ресор, работила си по доста по-сериозни?

Как така по-сериозни?! Нима спортът е несериозен ресор (смее се)?! Както се казва - спортът е отражение на обществото. Замесен е в много политико-икономически процеси, с които ако си наясно, можеш да си направиш много изводи и да имаш обоснована гражданска позиция. Трябва да бъдем далеч от мисълта, че спортът е просто резултат. Отделно има толкова много завладяващи истории, които могат да бъдат разказани по красив начин и да служат за вдъхновение. Има толкова много прекрасни спортисти, които са пример със силата на духа си, с постиженията си, с непримиримостта си и категоричния отказ да се предадат въпреки всички трудности. Тези личности и историите им са част от причината да избера този ресор. Другата - аз лично съм се занимавала със спорт дълго време. Смятам, че именно тренировките са ми помогнали да изградя характер и да придобия някои от положителните качества, които имам. Затова мисля, че може би е време и аз да дам своето за развитието на спорта, както той помогна за моето.

Трудно решение ли беше да се откажеш от художествената гимнастика?

Не бих казала. Мисля, че усетих, че му е дошло времето и не страдах особено. Да, движението ми липсваше, адреналинът от състезанията - още повече, но замених залата по гимнастика с тренировки по баскетбол, сноуборд, волейбол. На какво ли не се записах, за да компенсирам тази липса. В крайна сметка разбрах, че това е било правилното решение.

Аз лично деля спорта на футбол и истински спортове. Ти обаче обичаш футбола, как дойде този интерес?

Ах, това изречение рани сърцето ми (смее се). Много обичам футбола, да. Няма какво да се заблуждаваме - това е феноменът, предизвикващ най-много вълнения по цял свят. И преди съм разказвала, че искрата всъщност запали мама, която е била футболен съдия. С такова вълнение гледаше един мач между Италия и Франция, че нямаше как и малката Флори да не се запали. Освен това, като бях дете, в квартала имаше само момчета.

С тях играехме редовно футбол и всичките му разновидности. Гледахме заедно мачове, обсъждахме и се вълнувахме. Така че тази любов беше предопределена и сякаш неизбежна.

Лице си на кампанията "Да изчистим България заедно", научихме ли се поне малко да я пазим чиста?

Имаме напредък през последните години - постиженията в инициативата също го доказват. Но имаме и дълъг път за извървяване, докато постигнем искания резултат.

Имаш ли си свои правила в това отношение, от кого си ги научила?

Мисля, че е до манталитет. Тези неща се възпитават в първите 7 години на развитие. Не ми трябва правило, за да не замърсявам при каквито и да било обстоятелства градската, пък какво остава за природната среда.

Какво друго има в живота на Флорина, за какво все не й стига време?

О, животът на Флорина е страхотен, има от всичко по много. Основно - хубави неща. Не ми стига времето за готвене, но пък срещам разбиране. Засега (смее се).

Романтичка ли си?

О, не съм никаква романтичка (смее се). Не очаквам цветя за 8 март или плюшени мечета за Свети Валентин. Не празнувам тези празници, но това не означава, че не правя жестове за важните хора в живота ми. Просто не са сладникави.

Казват, че телевизията е болест. Ще търсиш ли някога лек за нея?

Винаги съм искала да работя в телевизия. Но все си мисля, че за да се справиш в такъв тип медия, трябва да си дойдеш болен (смее се). Пък аз съм си луда глава, така че май взаимно се намерихме. Нямам нужда от лечение.

Каква e у дома Флорина? Какво иска да ѝ се случи и да промени през 2020? Как поддържа форма? Кои са нейните начини за релакс и има ли мъж в сърцето ѝ? Отговорите на тези и много други въпроси четете в новия брой на в. „Всичко за семейството“.

 

ПОСЛЕДНИ

Реклама