Как се живее с нова самоличност?

Канна Рачева разказва историята на участник в престъпна група, преминал като защитен свидетел на страната на държавата

Реклама

Има ли бивш престъпник и как можеш да минеш от другата страна, заобикаляйки затвора? Канна Рачева разказва историята на един участник в организирана престъпна група, преминал като защитен свидетел на страната на държавата. За първи път - телевизионна среща с един човек, избрал да стане някой друг.

В папки се загубва образът на един от престъпниците в България. Преди две години след разпит в една стая, той тръгва с нова самоличност срещу старите си приятели.

"Ако имаше някаква лоялност от тяхна страна, примерно нямаше проблем. Ще излежа на еди кой си присъдата, но трябва да има някакъв, някакво възнаграждение, така да го кажем, от тяхна страна. Само че, те решиха да ме оставят без нищо. И поради тази причина влязох в програмата”.

За себе си той казва, че е между 25 и 40-годишен. Излязъл е от един роден град и влязъл в друг роден град.

"Значи, всичко се променя. Коренно. Град, име, прекратяват се всякакви връзки с така наречени приятели бивши и познати. Примерно, със семейството мога да се виждам при определени условия и то до определен период от време. Сещал съм се за рождения ден на баща ми. И ми е било, кофти ми е било. Много кофти, но...”.

Днес новите му колеги и съседи знаят твърде малко неща за него. Той им разказва само ученическите си спомени - някои от тях - измислени, Но, ако случайно види някой стар познат - даже и отдалеч - веднага се мести в друг град.

"Примерно, си имам такава лека форма на параноя, може би, което е естествено. Значи, кола, която ми се стори съмнителна като си ходя по улицата и почва да ми щрака мозъкът. Това, ако ми го каже някой човек, че него не го гони някой вид параноя, ако е в програмата, значи лъже.

Значи, в началото, докато не бях свикнал още с тоталното скъсване с миналото, съм се питал : "Какво ли ще е? Какво ли ще стане, ако се обадя на еди кой си?". Като пресях така предишните познати и приятели, накрая се оказа, че нямам приятели”.

За приятелите, предателството, индулгенцията и за справедливостта, с компромиси. Цялата изповед на защитения свидетел гледайте в събота, 20 ноември, в bTV Репортерите след централните новини.