Кристина Газиева: Трудните истории смиряват

Новата ко-водеща в предаването „Тази събота“ Кристина Газиева е и репортер с дългогодишен опит в отразяването на теми в сферите на здравеопазването, образованието и социалната политика. В интервю за Love Style Magazine тя разкрива значението на медиите в ежедневието.

Реклама

Здравейте, Кристина, как се чувствате в отбора на „Тази събота и неделя“?

Чувствам се добре. Това е една естествена стъпка в развитието ми като журналист. И се радвам, че директорът на „Новини, актуални предавания и спорт“ Антон Хекимян ми гласува доверие. Освен това, познавам се с всички колеги от отбора още преди да бъда част от него. Нюзрумът на bTV е едно голяяямо семейство. (усмихва се)

 

Представяте на зрителите вдъхновяващи истории. Коя е историята, докоснала най-силно сърцето ви?

Всяка история е вдъхновяваща по своему. Всички съдби на героите в репортажите ми са минали през сърцето ми. Често на този въпрос разказвам историята, която ме разплака по време на самото интервю – за Демировото бебе. Наскоро получих наградата „Посланик на доброто“ на Държавната агенция за закрила на децата и ме попитаха кой е най-големият ми успех. Сетих се за една от последните истории, които разказахме в поредицата „Спасените“ – за 7-годишния Дарин, който страда от рядкото заболяване мукивисцидоза, но пък жъне успехи на пистата във Великобритания като картинг-пилот. Негова мечта била да се запознае с Никола Цолов и Димитър Бербатов. Нашият екип направи и невъзможното да се свърже с тези успешни и известни българи, за да сбъднем мечтата на едно дете. Но по-хубавото е, че не трябваше да влагаме много усилия, за да ги убедим да участват в това, защото самите Никола Цолов и Димитър Бербатов се отзоваха веднага, когато научиха историята на детето. А това означава, че всеки един от нас, независимо от това колко е известен или зает, има време да стори едно малко добро, което да бъде една голяма сбъдната мечта за някой друг. И това е нещото, което ме прави щастлива.

 

Трудно ли се разказват „трудни“ истории, пък били те и приказки за силата на духа? Не ви ли натоварват?

Много често ми задават този въпрос. Истината е, че не ме натоварват. Дори напротив. Зареждат ме. Защото ми дават сила и повод за размисъл. Ние често се оплакваме за дребни неща, а срещайки се с тези хора, си давам сметка колко по-големи проблеми имат хората. Тези истории имат едно много важно качество – смиряват.

 

Една от магистратурите ви е посветена на медиите и тяхната сила да формират общественото мнение. Свидетели ли сме днес на манипулации в ефир?

Има една любима моя мисъл на сатирика, карикатурист и редактор Боб Манкофф: „Тате, ако едно дърво падне в гората и медиите не са там, за да отразят тази новина, тогава това дърво паднало ли е наистина?!“. Медиите имат силата да формират общественото мнение, в това няма спор. Затова ги наричаме и „четвъртата власт“. Но мисля, че все по-малко сме свидетели на манипулации в ефир – живеем във време, в което много очи гледат, хората са умни, търсещи, проверяващи, критични. Сега обществото не разчита единствено и само на ефира, за да се информира. В днешно време достоверността на всяка информация може да се провери по различни начини.

 

Има ли достатъчно „добри“, вдъхновяващи истории, или черните хроники вземат превес?

Взема превес това, което се случва в България и по света. Ние няма как да променим хода на това. Не можем да затворим очите си за пандемията, за земетресенията в Турция, за войната в Украйна, за влаковата катастрофа в Гърция – ние отразяваме нещата такива, каквито са. За нас, като журналисти, не мислете, че ни е хубаво да се налага да отразяваме подобни новини. Но е важно за обществото. Защото винаги, освен самата новина, се стремим да надграждаме, да развиваме темата, да търсим пробойните и да допринасяме за промяна към по-добро. Но винаги в емисиите на bTV Новините и в предаванията ни намираме място за добрите примери, защото и те са толкова важни, колкото всички останали събития.

 

Цялото интервю с Кристина Газиева прочетете тук.