В bTV Репортерите: Дарителят от Женева - І част

Документалният филм на Кристина Баксанова ще отведе зрителите на bTV по следите на едно завещание.

Реклама

Две поредни недели в предаването bTV Репортерите ще бъде проследена историята на дарението от Швейцария, което само преди месец пристигна в страната ни. Първата част на "Дарителят от Женева" разкрива личността на Теодор Димитров - един от малкото българи в Женева, успял в годините на "Желязната завеса" да се издигне в йерархията на международните организации.

Репортерът Кристина Баксанова и операторът Бисер Босилин ще представят живота на дипломата чрез интересни спомени на негови колеги, близки и приятели. Камерата на bTV беше допусната в работния кабинет на българина в библиотеката на ООН, където Димитров прекарва над 30 години от живота си.

Зрителите ще чуят и разказа на един от братята му. Ще разберат защо в средата на 80-те години служители на Държавна сигурност създават проблеми на журналист от вестник "Поглед", публикувал интервю с Теодор.

Първата част на филма търси и отговори на въпросите имало ли е конфликт между дипломата и българските власти в годините на Студената война и защо Теодор Димитров никога не се завръща в родината си, но завещава в предсмъртния си час цялото свое имущество на българската държава.