В bTV Репортерите: Иран на Хомейни

Три десетилетия след ислямската революция екип на bTV беше допуснат в държавата на аятоласите. За първи път не само в България, но и в Европа, зрителите ще видят кадри с ирански ядрени мощности.

Реклама

Ядрената програма на Иран е причината за международните санкции срещу ислямиската държава. За Вашингтон и Израел иранската политика е заплаха за мира в региона. Каква обаче е гледната точка на Иран? Как четвъртата по залежи на нефт държава в света вижда бъдещето и отношенията си с другите страни? Отговорите зрителите ще получат от филма "Иран на Хомейни", който ще бъде излъчен в рубриката bTV Репортерите тази неделя, 22 юни.

Три десетилетия след ислямската революция и 19 г. след смъртта на нейния духовен водач - имам Хомейни, екип на bTV беше допуснат в държавата на аятоласите. Репортерът Светослав Иванов и операторът Благой Момчилов ще покажат живота в Техеран такъв, какъвто го видяха по време на едноседмичното си пътуване в Иран.

Имам Хомейни превръща 70-милионната държава в ислямска република

преди 30 години, но и до днес столицата Техеран е обсипана с мисли и снимки на имама, по телевизията не звучи музика, а танците са забранени. Там законите са строго свързани с религията, а религията е свързана с политиката. Гробът на имама, който единствено зрителите на bTV ще видят тази неделя, е свято място за иранците и е охраняван от пазители на корпуса на революцията.

Екипът на bTV ще отведе зрителите в двора на Техеранския университет – мястото, от което през 1979 г. започва Ислямската революция. Думите, изречени в този двор, веднага намират отзвук в световните медии, защото освен за религия, по време на молитвата се засягат и актуални политически въпроси.

Във филма "Иран на Хомейни" зрителите ще чуят и една от речите на бившия президент Акбар Хашеми Рафсанджани, управлявал страната в продължение на осем години, и ще разберат как въздействат подобни речи върху гражданите на Техеран.

Екипът на bTV Репортерите посещава и иранска конференция, посветена на проблемите на Палестина, която е показателна за външната политика, която Техеран води в момента по отношение на САЩ и Израел.

За първи път не само в България, но и в Европа,

зрителите ще видят кадри с широко дискутираните ирански ядрени мощности. Екипът на телевизията е допуснат и до сградата на парламента на Иран, където се среща с президента Махмуд Махмуд Ахмединеджад, прочул се като един от най-крайните критици на Джордж Буш и Израел.

Освен мненията на иранските лидери, зрителите ще разберат какво мислят и обикновени граждани на Техеран за бъдещето на държавата и отношенията й с останалия свят.