Златимир Йочев: Житейската скорост е такава, че ми позволява и време за спирачен път

Реклама

За втора поредна година водещият на „Тази сутрин“ Златимир Йочев беше гост и единственият мъж панелист на дамския форум „Скорост 24“, организиран от списание „Твоят Бизнес“ и проведен на 25 април. Журналистът на bTV сподели, че се чувства изключително комфортно в тази атмосфера и разказа повече за това как успяват да балансират семейния живот със съпругата си. Златимир определено събуди истинско възхищение сред гостите, които имаха възможността да научат повече за него извън телевизионния екран.

 

Жените в живота на мъжа

Израснал съм, обграден от майка ми и сестра си, а сега със съпругата ми сме родители на две дъщери. В екипа на сутрешния блок на bTV имаме 5 мъже и 8 жени. Както се вижда, за моя радост жените в живота ми преобладават. Моята журналистическа кариера стартира абсолютно осъзнато. Дотогава се занимавах предимно с футбол, който е предимно мъжки сектор. Казах си, че е време да се насоча към сфера, наситена с повече женско присъствие. Спрямо интересите си, избрах журналистика. Решение, за което и днес не съжалявам. Радвам се, че много добре се балансираме с жените, с които работим. Откривам безкрайно много предимства от работата в екип с тях. Много пъти са ме питали как предпочитам да водя сутрешния блок: сам или с партньор? Винаги съм отговарял и то без излишна куртоазия, че е прекрасно да споделяш тази огромна отговорност.

Скоростта

Миналата година, както и през последните 3-4 години, беше за мен на най-високата десета скорост, потънала в поредица от избори и политическа нестабилност. И няма как да бъде по друг начин, защото в нашата професия ние винаги трябва да покрием тази скорост с отдадена и всеотдайна работа. Ситуацията в държавата изисква от нас да сме на високи обороти. Започвам обаче да осъзнавам, че житейската ми скорост трябва да бъде такава, че да ми позволява и спирачен път и спиране навреме, а не аварийно. Да мога да се погледна отстрани, да отделям време на наистина важните неща, да наблягам на онези детайли, които ме правят по-добър професионалист. Вярвам, че няма как да бъда добър в работата си, ако нямам добър живот извън нея. Затова се старая много и давам всяка една възможна минута на моите малки момичета вкъщи. Имам правило между 19 и 21 часа да оставя телефона си, да бъда с тях, да ги къпя, да им чета приказки. В тези моменти аз определям темпото.

 

Уважение

Старая се да се грижа за жената до мен, дори да забелязвам новата ѝ прическа. Признавам, че не винаги успявам да забележа дребните промени и детайли във външния ѝ вид. Както е известно, мъжете разпознават основните цветове. Тюркоаз и шампанско все още са непонятни за нас :). Освен това, работя и общувам с жени и наистина се старая да ги разбирам. Животът ми се разви така, че баща ми много рано напусна този свят. Както казах и преди, израснах с майка и сестра, което промени много гледната ми точка по темата. Рядко в журналистиката се говори, че всъщност жените са доста по-притиснати от няколко фактора при изграждането на кариерата си в този сектор.

Когато жените се утвърждават в една наистина много силно конкурентна среда, на тях им се налага като майки да излизат от работния ритъм, а след това много от тях не успяват да се върнат на работа, защото например мястото не е свободно. Мога да дам и друг пример. За сутрешния блок в телевизията аз ставам в 4 часа, но моята партньорка Мария се налага да се събужда в 3, защото нейната подготовка за ефир с грим и прическа е много по-дълга. Ето защо уважавам всяко едно усилие, което жените правят в повече.

Целият материал може да прочетете тук.

ПОСЛЕДНИ

Реклама