Кръчмите по зимните ни курорти все още хитруват с цените за нашенци и чужденци

Проверка установи, че картите за ски и хотелиерските услуги са се уеднаквили

Реклама

Зимният сезон тази година започна с малко сняг. Намали ли това потока от туристи и съществува ли още практиката цените за българи и чужденци да са различни. Отговорите потърси Мария Ванкова.

Преди пет години курортите ни се славеха с двоен стандарт в цените за българи и чужденци. Промяна в Закона за туризма обаче, сложи край на тази практика. Поне на хартия.

Проверка на bTV и Комисията за защита на потребителите установи, че картите за ски и хотелиерските услуги са уеднаквили стандарта. Но по кръчмите все още хитруват. Тук инспекторите не намериха нарушения, но на други места глобите са сигурни.

"Не се случва често, но понякога някои от собствениците на заведения злоупотребяват и правят такива двойни стандарти и предлагат на чужденците менюта с по-високи цени с цел по-голяма продажба", обясни Никола Райков - младши инспектор в КЗП.

Най-често менютата с по-високи цени се предлагат нощем. Разликата е между 30 стотинки и 3 лева. Тази година обаче настроението е по-мрачно, защото няма достатъчно сняг. Това впрегна на работа и повече оръдия за изкуствен. Машините произвеждат по 15 кубика на час.

Сигурно се чудите дали това потребление на ток може да повтори ситуацията от лятото, когато южното ни Черноморие остана на тъмно. От ЧЕЗ казват, че сигурно няма. И обясняват, че в Банско, например, са се спасили от режим на тока, заради края на строителния бум.

"Заявленията за мощност, които бяха подадени за 2008 година, ако всичко това беше изпълнено, както се шегувахме, но не на шега, трябваше да бъде построен още един блок на атомната електроцентрала, за да може да се поеме този товар", коментира Росен Йорданов - директор експлоатация и поддържане в ЧЕЗ.

Иначе тази година по зимните ни курорти идват и румънци и гърци, които до скоро не стъпваха у нас през зимата.

Последни

Реклама