Тази събота в bTV Репортерите: Аз съм БУРНЕША. Последните клетвени девици на Албания

Радиана Божикова и Добромир Иванов разказват защо понякога жената няма друг избор, освен да бъде мъж

Реклама

За съдбата на жените, избрали да живеят като мъже, разказват журналистът Радиана Божикова и операторът Добромир тази събота, 16 април в bTV Репортерите веднага след централната емисия на bTV новините. Те ще срещнат зрителите с традиции, непонятни за днешното модерно общество.

В прокълнатите планини на север в Албания живеят мъжки живот последните клетвени девици в Европа. Във филма ще научим какви са мотивите едно момиче да реши да се превърне в бурнеша – жените, които избират да изживеят живота си като мъже.

Патриархалните времена в Северна Албания раждат феномен - замяна на мъжа начело на семейството с жена. Това са времена, в които мъжете взимат решения. Жената е длъжна да се грижи за бита и отглеждането на децата. Но се появяват девойки, които се чувстват заключени в тези социални роли, готови са да тръгнат по пътя на честта, изоставяйки своята женска идентичност. Искат да бъдат уважавани жени със силата на мъж, но не за себе си, а за другите, които имат нужда от тях. Доброволно се отказват от брак и сексуални отношения и избират да изживеят живота си като мъже. Вършат мъжка работа, обличат се и се държат като мъже и имат глас в управлението на общността.

Така се появяват т. нар. клетвени девици или бурнеши. С падането на режима отваря страната към модерния свят , но нито комунизмът, нито зараждащата се демокрация не успяват да променят вековните традиции в по-откъснатите планински райони на Албания.

Какво разказаха Радиана Божикова и Добромир Иванов в предаването „Тази сутрин“ със Златимир Йочев, както и част от филма, може да видите тук.

Екипът на предаването:

Оператор и фотограф: Добромир Иванов
Автор: Радиана Божикова
Монтаж: Александра Табакова – Ковачева
Графичен дизайн: Витали Варадинов
Музиката е на “Ajo”. Нейните песни разказват на албански за традицията/феномена бурнеша.
Танцът е от танцорката и хореограф Петя Божинова. Специално за филма тя се опита да пресъздаде емоциите чрез танц. - да разкаже за силната, бореща се за свобода, права и чест жена.
С гласа на Васил Бинев, който озвучава текста на материала.

Последни

Реклама