Реклама

Ексклузивната приемиера на новия видеоклип на Лили Иванова ще бъде утре, 3 юни в предаването "Тази сутрин" по bTV.

“Искам те” е първата песен от новия проект на Лили Иванова за събиране на част от непреходните песни в репертоара й в нови аранжименти, разработени от китариста и цигулар Ангел Дюлгеров. Режисьор на видеото е Васил Къркеланов, а мястото на снимки е звукозаписният комплекс Intelligent Music Studios.

Клипът проследява процеса на звукозапис на песента, а премиерата му съвпада с деня на първия концерт от националното турне на Лили Иванова. На сцената на драматичен театър “Иван Радоев” Лили ще излезе заедно с Огнян Енев (пиано, тромпет, саксофон), Орлин Цветанов (цигулка), Веселин Веселинов-Еко (бас), Росен Ватев (ударни) и Ангел Дюлгеров (китари, цигулка).

Концертите от първата част на турнето са разпродадени отдавна. Билетите за втората част, която започва на 11 септември в летен театър Бургас и продължава в летните театри на Варна (13/09), Велико Търново (16/09), Пловдив (18/09) и Сандански (20/09) и за концертa в София на 6 ноември в зала 1 на НДК, се продават оналйан в мрежата на eventim.bg, както и в магазините на веригите Германос, Техномаркет, бензиностанции OMV, офисите на Usit Colours.  

“Искам те” е създадена специално за Лили Иванова през 1983 година по идея на композитора Тодор Филков. “Много исках да напиша силна емоционална песен за Лили Иванова и търсех текст, който да ме вдъхнови. В случаен разговор в коридорите на радиото споделих това с Маня Иванова, която е мой колега от радиото, музикант и не е текстописец. Оказа се, че след нашата среща тя е направила текст и го е оставила в плик за мен на пропуска на радиото. Беше минал цял месец преди някой да забележи писмото и да ми го предаде. Останах изключително впечатлен от написаното и музиката се роди буквално за една нощ”, споделя Тодор Филков.

Историята на песента продължава интересно, защото след като Лили Иванова я записва в студио, комисията, която одобрява всички песни преди да бъдат допуснати до ефир, я обявява за твърде дръзка в сексуален аспект и я забранява. По всичко изглежда, че никога няма да стигне до публиката... докато Лили Иванова предприема напълно неочаквано решение дори за авторите и включва песента в свой рецитал в рамките на “Мелодия на годината” в драматичния театър в град Велико Търново. Публиката реагира изключително емоционално и “Искам те” става неизменна част от концертния репертоар.

Откъси от автобиографичната книга "Истината: Лили Иванова" виж тук >>