Една Лора. В една сутрин до една вечер

Когато разбрах, че ще се впусна в киноприключенията на Лора, нямах кой знае какви очаквания...

Реклама

Когато разбрах, че ще се впусна в киноприключенията на Лора, която няма да ми се наложи да гледам от сутрин до вечер, а само за около час и малко, наистина нямах кой знае какви очаквания.

Причините за това бяха няколко – проектът е самофинансиран (разбирай – зад фотоапарата а.к.а камерата не стои голям екип, интернационално рамо от съседна или по-далечна държава с традиции в киното или дори кротко финансиране от „Бояна” или НФЦ), това е дебютният пълнометражен филм на режисьора Димитър Коцев-Шошо, а и винаги съм леко скептична към певици, които изневиделица стават актриси.

Е, да, ама не, както се казва. Оказа се, че „Лора от сутрин до вечер” е много свеж, ненахално забавен и непретенциозен филм, който горещо препоръчвам. Причините за това са няколко:

Милена Николова (по-позната в някои среди като „Абе, Миленита, дето… мац, пис, пис, пис…” – „Аааа”) се справя приятно с ролята си на шантавата Лора, дотолкова, че чак се замисляш дали не играе себе си. Така ли е или не, това не знаем, обаче сме твърдо убедени, че саундтракът е много приятен, а и няма как да пропуснем няколко много симпатични закачки „за ценители” – чалга в таксито, плакати на иконични за едно по-предно поколение групи и изпълнители в детската стая на Лора, скрита цигара с коз в дека за касетки на (ти да видиш!) декадентския касетофон… изобщо – ако си падате по детайли, ще си намерите на какво да се усмихнете.
Да, дори и да не следите внимателно разговорите. Което ви препоръчваме да не правите -  диалогът между героите се лее леко и естествено (с някои малки изключения), а и историята е релаксиращо неангажираща и именно затова така неусетно и категорично грабваща.

Каква е тя?



Горе-долу такава: Лора се събужда със спомени от предната нощ, минали през така удобната мембрана на избирателната морална пропускливост, по-известна като „на трезвата сутрин”. След леко главоболно начало (два пъти – 1: заради коктейлите предната вечер и 2: заради един удар в ръба на маса), денят й започва да се изпълва с поредица от странни случки, някои от които тя самата предизвиква, други – съвсем не, но като цяло си печели ден, достоен за филмиране.

В него са замесени – зарчета с магически сили, приятел - заместник министър (Димо Алексиев), един симпатичен куриер (Мартен Роберто), една офис шефка-змия, една мелодраматична „най-добра приятелка от детинство” (Ива Гочева), един изтрещял агент с мустаци и дълга конска опашка… не, те са само маскарад, всъщност е плешив и с леко набола брада, много коктейли и всякакви познати и по-малко познати образи от градската реалност, с които се разминаваме… ами, от сутрин до вечер.

Ако ви се иска нещо приятно, забавно и българско производство – „Лора от сутрин до вечер” е вашият филм. Ако не – пробвайте нещо по-така… Ларс фон Триер, например...

Билет за премиерата на 3 юни - разберете как да си спечелите тук.