Ненатоварващ, лек и летен – за всеки...

Това не са характеристики на актьора Христо Петков, а неговото описание на филма "Лора от сутрин до вечер"

Реклама

Описанието на филма "Лора от сутрин до вечер” е едно от “най-конкретните”, които някога съм срещала. Там пише: “Героите на филма не са никакви герои. Филмът не е никакъв филм. Лора става героиня в напрегнато преследване от чудати персонажи заради дребни предмети, чиято стойност и смисъл тя дори не подозира.” Въобще, какво не ви е ясно?

Но е готино, предизвиква интерес и, както се казва на чист български, има "съспенс”. Едно нещо все пак е сигурно: Актьорите във филма са си актьори. Срещнах се с един от тях – Христо Петков, с надеждата да вдигна малко завесата, зад която Лора възнамерява да се крие от сутрин до вечер поне до 3 юни, когато филмът тръгва по кината.

Разкажи повече за сюжета. Знаем, че става въпрос за Лора, за един шантав ден и за едни зарчета, които май са в теб?

Тези зарчета всъщност са завръзката в цялата история. Леко е магичен сюжетът. Става въпрос за зарчетата на щастието и моят човек ги притежава в началото.

Героят ти – Гладкия, е представен като човек без никакви грижи, но на снимките и в промото на филма изглежда доста напрегнат. Зарчетата май не му носят много щастие?

Ами така е, много хора искат зарчетата на щастието. Хареса ми още в началото тази идея с тези зарчета, защото и аз като малък съм си мислил: Сега, ако имах три желания... А тези зарчета, каквото и желание да си пожелаеш, се сбъдва. Те са такива - като ги хвърляш, винаги се пада 7 и имат някакво магическо действие.

А няма ли някаква уловка, като ти се сбъдне желанието – обратен ефект?

Обратният ефект е в това, че кефът от това, че можеш да си поръчаш всичко, трае много малко... Всъщност така излиза, че щастието се определя от пътя към целта, то е в пътя към осъществяването на нещо, което много искаш. А когато този път го няма, щастието вече не е щастие, а е някаква рутина.

Разкажи повече за твоя герой. Наистина ли е толкова безгрижен. Гладкия от това ли идва - всичко му върви гладко?

Да ти кажа, не знам. Не търсих въобще защо е Гладък - защото е гладко избръснат или защото всичко му върви. Така му викат – Гладкия. Това си е на Шошо идея. Аз го питах, той каза „не знам” и така.

Вече доста време е минало от снимките на филма – почти година, но Христо си спомня, че всичко е протекло лесно и безаварийно... ако щете "гладко”.

Беше много лесно, защото нямаше много екип, всъщност имаше екип, но той беше сведен до минимум. Мисля, че за месец някъде. Аз имах само осем дена. След това разбрах, че Миленита имала 28.

Миленита не е актриса. По-различно ли се работи с човек, който няма опит. Ти имаш опит и в киното, и в театъра, а тя снима за първи път, доколкото знам...

По никакъв начин не й личеше, че снима за първи път. Тя е много спокоен човек и професионалист. Върши страшно много работи – пише музика, пее, има две деца. Може би е въпрос на настройка. Стори ми се, че не приема нещата задължаващо, като „Аз не съм актриса, а трябва да играя! Как ще се справя?!”. Въобще нямаше такива притеснения, поне с мен не ги е споделяла.

Общо взето много приятно ни вървяха снимките. Може би най-голям принос за това има Шошо. Той е много спокоен. Всичко беше без никакви напъни, без никакви караници, нямаше нито веднъж проблеми. Някак си хората бяха така настроени, че едно нещо трябва да се свърши. Като няма напрежение, по-лесно стават нещата.

Актьорският състав е малко нестандартен. Има гинеколог, DJ, певица - все хора с професии, различни от актьорската.

Мисля, че това е нарочно и такъв е бил първоначалният замисъл на Шошо. България е малка страна и много от лицата, които се появяват по телевизията и във филми, много бързо, не че се изтъркват, а хората започват да ги свързват с някакви определени неща. Мисля, че на хората ще им е интересно да гледат малко по-непознати лица.

Значи в един момент това, към което всички се стремят, се оказва проблем. Ако всички те познават, не може да се снимаш в "Лора от сутрин до вечер"?

Не, сигурно можеш.

Много се пазят актьорите да не си изхабят физиономиите. Поне някои...

Ами, не е хубаво. Това показване много често на екран, по телевизията си има и положителни и отрицателни черти. Аз лично гледам много, много да не участвам в някакви реклами, да не снимам всичко.

Промоцията на "Лора от сутрин до вечер" обаче е доста сериозна. Дали няма да те застигнат прожекторите в крайна сметка?

Това не е важно. Важното е хората да гледат филма. Той е... да не кажем, че няма такъв тип филми в България – има, но... Той е ненатоварващ, не се занимава с някакви огромни проблеми на битието и т.н.

Като че ли у нас обаче по-успешни са по-тежките истории?

По принцип, според мен, по-успешни са тежките, дори покъртителни истории. Те се котират на фестивалите. Но според мен трябва да има от всичко. В България рядко се срещат такъв тип филми (като Лора от сутрин до вечер). Според мен готиното на филма е, че е ненатоварващ, лек, летен.

На какъв тип хора може да се хареса този филм?

Мисля, че на всеки. Много приятен филм - да отидеш да го гледаш в неделя.

Спомена актьорите, които ги дават по телевизията и са познати навсякъде. Ти би ли се снимал в сериал, например? Такава роля веднага привлича суперпопулярност...

Аз се снимах в един сериал наскоро. За малко беше и ми беше приятно. Зависи от сериала. Има някои, в които не бих и други, в които нямам нищо против да участвам.

В какво не би се снимал?

Всичко зависи от ролята. Въпросът е да ми харесва ролята. Все пак има неща, в които предпочитам все още да не се снимам. Нямам толкова голяма нужда. Лошото е обаче, че в България актьорите трябва по някакъв начин да преживяват и понякога ти се налага да правиш някакви неща, които не влизат в топ класацията на „нещата, които бих искал да правя”, но понякога се налага.

Щом ролята е важна, има ли роля на твой колега, говорим за българските сериали в момента, за която си казваш: Ето, тази роля аз бих я изиграл?

Сигурно, аз мога да изиграя всякакви работи (смее се, но аз въобще не се съмнявам – бел. ред.). Не съм гледал чак толкова сериали, между другото, но имам много приятели, които участват и заради тях съм гледал. Общо взето актьорите в тези сериали са малко. Някак си имам чувството, че в момента всеки може да се снима в сериал. Няма никакво значение дали си актьор, какво си учил, какви са ти вижданията и разбиранията. Но може би е някакъв период в момента...

Важно ли е да имаш актьорска подготовка, за да снимаш филми и сериали?

Важно е да имаш възпитан някакъв вкус. Може би изглежда лесно цялото това нещо отстрани, но за да го направиш добре, е нужно да имаш някаква подготовка. Особено в телевизията е пълно с лош вкус. Това много зависи от хората, които играят вътре и хората, които го правят.

Твоята актьорска подготовка не е била много планирана. Актьорството май не е било част от първоначалния план, когато си се върнал в България... (завършва гимназия в Холандия и, естествено, у нас не му признават дипломата – бел. ред.)

Аз не знаех още. Особено се получи. Трябваше да завърша нещо за една година и съвсем случайно попаднах в едно училище, в което имаше профил Театър и на мен това ми се стори най-добре. Винаги съм бил много зле по математика и всички други неща, свързани с числа. Така стана - съвсем случайно. След това кандидатствах и в СУ и във ВИТИЗ. Общо взето имах избор и си го направих и не съжалявам.

Идва лято. Ще работиш ли, като миналата година?

Това лято нямам нищо кой знае какво, свързано с работа. Имам едно представление във Франция през август и след това мисля август месец да го прекарам в Лисабон. На Кара дере ще отида със сигурност на моренце и така.

Не ми предстои да снимам нищо засега (съжалението в това изречение си беше видимо). Много е хубаво да се снима лятото, много по-добре е да снимаш тогава, отколкото да си на репетиции в театъра. Ако се падне и хубав екип, с хубави хора да работиш е много зареждащо. Човек се чувства по-добре.

Всеки път е различно. Има хора, които държат на някакви по-строги рамки, в които да се движат снимките. Шошо въобще не е такъв човек. Приемаше абсолютно всякакви предложения на терен. Обсъждахме всичко заедно. А и той си е написал тази история и с него можех да говоря за героите, за историята много свободно.

Можете да гледате Христо Петков в суперуспешната постановка на Театрална работилница "Сфумато" - "Зимна приказка", на 30 май, понеделник, от 19:00 часа. На порвелата се преди броени дни церемония по връчването на наградите "Аскеер" "Зимна приказка" спечели три отличия - за режисьура на Маргарита Младенова, за сценография на Даниела Олег Яхова и за музика - Асен Аврамов.

Виж как можеш да спечелиш билет за премиерата на "Лора от сутрин до вечер" в София!

*съспенс - от англ. suspense - напрежение, очакване, неизвестност, напрегнатост