Патрик Демпси

Дерек Шепърд

Реклама

Роден на 13 януари. Образът на д-р Дерек Шепърд в "Анатомията на Грей" донесе на Патрик Демпси наградата на гилдията на актьорите за 2007 г., както и наградата Изборът на хората (People's Choice Award) същата година. Той получава и номинации за Златен глобус за 2007 и 2006 за най-добър актьор в ТВ сериал, жанр драма, а освен това е номиниран и за наградата на гилдията на актьорите за 2006 г. за мъжка роля в драматичен сериал.
Демпси е известен и с много свои роли в киното, вкл. в романтичната комедия Шаферът, Омагьосана, в който играе с Ейми Адамс, както и получилия отлични отзиви филм Свободни писатели, където партнира с Хилъри Суонк, Сватбен сезон, Писък 3 и др.
В телевизията Демпси получава номинация за Еми през 2001 г. за ролята на Аарън Брукс, психически нестабилния брат на Сила Уорд, във възхвалявания от критиката филм Once and Again. През 2003 той направи запомняща се гостуваща роля в сериала Уил и Грейс, а през 2004 игра главна роля заедно с Хилъри Суонк и Анджелика Хюстън в хита на HBO Iron Jawed Angels.
Демпси играе главна роля и във филма на NBC, базиран на романа на Достоевски Престъпление и наказание, където партнира с Бен Кингсли; участва в минисериала 20 000 левги под водата заедно с Майкъл Кейн, както и в много други филми.
Демпси е роден и израснал в Люистън, Мейн. Първата му поява на сцената е в ролята на Дейвид в Torch Song Trilogy, след което участва в още няколко постановки. Една от последните му театрални роли е в Колко е важно да бъдеш сериозен, където играе Алджърнън Монкрийф.