Сандра О

Кристина Янг

Реклама

Родена на 20 юли. Родена и израснала в Отава, Канада, Сандра О започва уроци по балет на четиригодишна възраст и участва в първата си пиеса The Canada Goose на десет. Тя започва да се занимава професионално с телевизия, театър и реклама на 16-годишна възраст.
След три години в престижното Национално театрално училище на Канада тя надделява над повече от 1000 кандидати за главната роля в телевизионния филм The Diary of Evelyn Lau, базиран на истинската история на измъчвана поетеса, която бяга от къщи и свършва като накроманка и проститутка във Ванкувър. Ролята й носи номинация за Gemini (канадската Еми) за най-добра актриса, както и за Cannes FIPA d'Or за най-добра актриса през 1994 г.
О спечели първата си награда Genie (канадския Оскар) за главната си роля в Двойно щастие, сладко-кисела модерна история за млада канадка от китайски произход. Премества се в Ел Ей през 1996 г., за да започне първия от шестте сезона в ролята на Рита У, интелигентна и хаплива асистентка в комедийния сериал на HBO Arli$$. За тази роля тя печели наградата Cable Ace Award за най-добра актриса в комедия. Другите й ТВ участия включват филмите Six Feet Under и Further Tales of the City. Номинирана е за Еми през 2005 и 2006 г. и наскоро спечели наградата Златен глобус (най-добра актриса в поддържаща роля), наградата на актьорската гилдия за актриса в драматичен сериал и наградата Diversity 2005 (Creative Liberty Award) за образа на Кристина в "Анатомията на Грей".
На големия екран О участва във филмите The Night Listener, 3 Needles, For Your Consideration, играе главна роля в Sideways (за която печели наградата на гилдията на актьорите за изключително актьорско представяне във филм), Under the Tuscan Sun с Даян Лейн, Червената цигулка, Дневниците на принцесата и др. За Last Night, канадски филм за края на света, О печели втората си награда Genie за най-добра актриса.
През лятото на 2006 г. О участва в пиесата Satellites в Ню Йорк и получава номинации за Drama Desk и Drama League за ролята си. По-късно играе и в други постановки, като печели и наградата Theatre World Award.