Екатерините отпадат от "Бягство към победата"

Финалистите за пръв път напуснаха пределите на страната

Реклама

За пръв път участниците в "Бягство към победата" излязоха извън пределите на страната. Непредвидени събития доведоха до обрати в класирането, а една двойка напусна заради нарушаване на правилата.

Отправна точка в четвъртия етап от надпреварата за участниците беше Велико Търново. Те трябваше да стигнат до столицата на държавата, в която са намирали убежище българските хъшове и там да намерят Atenuel Roman. За етапа те разполагаха само с 28 лева.

Повечето двойки бяха насочени съвсем конкретно към операта в Букурещ. Не мина и без препятствия - Павлина и Петър се забавиха, заради проблем с винетка, а най-труден се оказа този преход за Филипа и Галин, чиято кола бе ударена от румънски шофьор.

Пред сградата на операта Atenuel Roman в Букурещ двойките бяха посрещани от Боби Солтарийски и Раду Барза. Техният румънски домакин ги запозна с условието на следващата им задача:

"В Руско – турската Освободителна война 1877 – 1878 година освен руски войски, за освобождението на България са воювали и румънски. Колко румънски войници са участвали във войната?" Ако не познаят, те трябваше да изберат – или да изтърпят наказание от 30 минути или да изпият 100 г. овча кръв.

Верният отговор - 40 000, дадоха само Петър и Екатерина. Всички останали осем двойки трябваше да изтърпят наказание, като всичките осем предпочетоха да пият овчата кръв.

Следващото указание изпрати финалистите обратно в родината – те трябваше да намерят сградата на операта в Русе, където да се изправят пред следващото си изпитание. Музикалното задание се състоеше в това всяка двойка да изгледа част от опера и по списък с 20 заглавия да познае вярното произведение. Ако не успее да отгатне, двойката трябваше да изгледа цялото първо действие на своята опера. Равносметката след изпълнението на задачата показа четири познали двойки.

На следващото утро финалистите се запознаха с новото си задание - да стигнат до остров Батин, на р. Дунав.

Последното изпитание четвъртия етап се състоя във Форт Левент в Русе. Участниците трябваше да намерят карта на България и десет табелки с имена на български градове по поречието на Дунав и да ги подредят правилно на картата. Най-бързи в тази задача бяха манекенките Златка и Дияна, които я решиха за 11 минути. Най-дълго мислиха Симо и Елена – един час и 46 минути.

Последни финишираха Павлина и Петър. Те трябваше да отпаднат, но разкрития впоследствие ги върнаха в играта. За сметка на това, двойката на Екатерините отпадна заради ползване на чужда помощ по време на последната задача – което бе доказано със запис на скрита камера.
Екатерина Вачева и Екатерина Гатева ще бъдат гости в живото студио "Бягство към победата" този четвъртък - 23 април, от 20 ч.

Следващите два епизода в "Бягство към победата" гледайте следващия петък от 20.00 и от 22.30 ч.