Симо и Елена си тръгнаха, но с годежен пръстен

Шест двойки продължават в "Бягство към победата"

Реклама

От плажа в комплекс "Слънчев ден" започна седмият етап на "Бягство към победата". Едни след други седемте двойки нахлузваха плавници и без да ги свалят трябваше изровят от пясъка ключе. С него те отвориха ковчеже с пликовете със следващата задача.

След тази задача те трябваше да намерят града, който се намира срещу черноморския остров Света Анастасия и там да открият паметника, посветен на хората, които изкарват прехраната си в морето.

Най-екстремно беше пътуването

на Нелитата, които се возиха в хладилна камера. Въпреки това те стигнаха първи до Паметника на моряка в Бургас. Там двойките откриха нови напътствия, а следващата си дестинация откриха с помощта на бинокъл – тя беше написана върху картон, закачен на отсрещния мост в морето и гласеше: "Открийте Солените Северни Планини!".

Първи при солниците в Бургас пристигнаха Дияна и Златка, следвани плътно от Нелитата. Участниците трябваше да вземат сол от купчината, да я натрошат в метални съдове, така че тя да мине през ситото. Всяка двойка трябваше да определи на око между 2 кг и  2,1 кг сол. За всеки сгрешен грам извън тази граница, участниците получаваха по една наказателна секунда. Най-малко наказание получиха Дияна и Златка – 16 минути, а в най-дълга принудителна почивка бяха Павлина и Петър с 29 минути.

Следващото направление за двойките беше полигонът на Гражданска защита в най-големия бургаски комплекс. Любопитното беше, че най-трудно пътя към кв. "Меден рудник" намериха моделите, въпреки че Златка е родена и живее именно в Бургас.

На полигона на Гражданска защита единият от всяка двойка влезе в ролята на огнеборец – облечени в специални защитни костюми участниците се бориха с огнената стихия, в случая - контролиран огън.

Следващата дестинация беше Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов "Св. Никола", където задачата на двойките беше да вържат морски възел. Тук само двама успяха да се справят със задачата – Иван и Галин. Всички останали двойки търпяха 10-минутно наказание.

Последната цел на участниците за деня

беше формулирана твърде загадъчно, поне що се отнася до по-голямата част от участниците: "Стигнете до града, възпят от Стефка Берова и Йордан Марчинков в хита им от 1975 година. Там намерете хотела, чието име е английската дума за "залез". Първи там пристигнаха Нели и Нели, следвани от Филипа и Галин, последни се класираха Златка и Дияна.

В прекрасното утро, застигнало ги в Поморие, във втория ден от седми етап участниците се срещнаха с новата си задача – да намерят пиратския кораб, носещ същото име като кораба на капитан Джак Спароу от филма "Карибски пирати".

На "Черната перла" в Поморие

двойките бяха посрещнати от капитана на кораба и Боби Солтарйски с интересна задача. Тя трябваше да бъде решена от този от двойката, който преди това хвърли зарове с по-голям сбор. Другият пък трябваше да влезе в ковчег, в който имаше бутилка ром – също като в песента "15 призрака в ковчега на мъртвеца, йо-хо-хо и бутилка ром", - и там да изчака спасението си. А то можеше да се забави с пет минути при даден грешен отговор.

Задачата беше логическа – най-общо участникът трябваше мислено да проследи две последователни размествания на пет букви. Единствен верен отговор даде астрономът Галин, при това само за 14 секунди. Половинката му Филипа обаче искрено се забавляваше с престоя си в ковчега и излезе с неохота оттам.  

Новото задание на участниците беше да стигнат до античната гръцка колония Месемврия и да намерят ресторанта, кръстен на Бога на прабългарите. Сред догадките за търсения бог бяха Олимп, Перун и Нептун. Христо смяташе, че вместо в Несебър, трябва да идат в Созопол: "Месемврия е Созопол – било е пълно с гърци!".

В ресторант "Тангра" в Несебър участниците имаха за цел да разпознаят седем вида морски риби. При дори един грешен отговор, двойката трябваше да изяде половин килограм хайвер. Тъй като и седемте двойки дадоха грешни отговори, всички те трябваше да минат през баровското изпитание с хайвера. Най-затруднени са оказаха Марина и Христо. На всичкото отгоре тяхната двойка вече беше срещнала лошия си късмет по пътя – разсеян шофьор удари джипа им и се наложи да го изоставят.

Братовчедите почти се бяха отчаяли и отново оплакваха съдбата си, когато наблизо се появиха деца и съчувствено им споделиха как ядат "гадното нишесте". Така след близо два часа мъки и Марина и Христо най-после получиха следващата си задача, а тя отвеждаше двойките при специалисти по моторите.

Пръв със задачата се справи Иван, който призна, че вече има опит с подобен мотор. След тях готови бяха Павлина и Петър, без наказателни минути. Трети завършиха Филипа и Галин, но с 20 наказателни минути. Моделите Дияна и Златка успяха сами да открият неизправностите и да ги отстранят, без дори да задават въпроси. Този път Нелитата почти се предадоха пред задачата, а когато най-сетне приключиха, имаха 25 наказателни минути и тръгнаха от сервиза заедно с предпоследните Марина и Христо, изтърпели 10 – минутно наказание. Също след 10-минутно наказание последни тръгнаха Симо и Елена.

Последната цел за участниците в този етап беше църквата "Исус Христос Пантократор". На финала двойките запазиха подредбата от тръгването от сервиза, като Марина и Христо взеха малка преднина на Нелитата. Последни дойдоха Симо и Елена и затова те трябваше да чуят, че отпадат от надпреварата.

Макар този завършек на играта да бе малко тъжен за Елена и Симо, той стана и ново начало за тяхната двойка, защото Симо обясни, че в "Бягство към победата" е открил в Елена най-близкия си човек и падайки на колене и предложи годежен пръстен. Явно "да" беше верният отговор тук, защото двамата влюбени си тръгнаха щастливи и твърдо убедени, че са спечелили своето "Бягство към победата".