България: следите на терора - в селекцията на фестивала Златен ритон

В програмата участват 90 филма, като прожекционното време е 65 часа

Реклама

В Пловдив за 17-и път се провежда фестивалът на българското документално и анимационно кино - Златен ритон. Зрителите могат да гледат 90 филма, като тази година за първи път до конкурсната програма са допуснати и продукции, които не са финансирани с държавни пари.

Сред лентите, които се завъртат на фестивала, е и продукция на bTV Документите. До конкурсната програма е допуснат филмът "Възродителният процес" на журналистката Канна Рачева.Това е втората част от поредицата "България: следите на терора".

"bTV Документите са сериозна журналистика, всички филми са доста сериозни, за мен и за екипа, за Венелин Петков е изключително важно, че националният филмов център допусна и селектира филма в конкурса си", заяви Канна Рачева.

Филмът на Канна Рачева връща зрителите в началото на 80-те години, когато 850 000 български мюсюлмани насилствено получават нови имена, следват драматични терористични актове, при които са убити 72 души.

"Филмът е изключително труден и лесен, и хубав за изработване.Труден беше, защото имаше документи, чието намиране отне 8 месеца", допълни Канна Рачева.

До конкурсната програма на фестивала са допуснати 61 ленти, като 8 от тях са дебютни.

"Изненадата беше, че повечето от тях са анимационни, което по правило си е доста скъпо удоволствие. От 8 дебюта 5 са анимационни. В програмата има 90 филма, като  прожекционното време е 65 часа", съобщи кинокритикът Ирина Канушева.

Организаторите са подготвили и специална програма, посветена на 20 години от промяната през 89 година. В петък ще бъдат прожектирани 4 филма, спечелили Златен и Сребърен ритон преди 10 години.