Нов сезон на bTV Документите стартира през февруари по bTV

За първи път поредицата включва и филми на външни и чуждестранни автори, носители на престижни международни награди

Реклама

През месец февруари bTV ще започне излъчването на нова поредица документални филми в предаването "bTV Документите" с продуценти Венелин Петков и Гена Трайкова. Новите проекти ще засегнат интересни, важни и често болезнени теми и знакови събития, свързани с българската история, ключови обществени процеси и съвременната реалност или българския ъгъл в събитие, което се е случило далеч от нас, но касае историята ни и нас самите.

Новият сезон на единственото в ефира предаване за документални филми има за цел не просто да разкаже интересни истории, а и да затвърди телевизионната документалистика като жанр в национален ефир. Филмите в новия сезон ще впечатлят зрителите не само с дълбочината на анализите и проучванията, но и с използването на изразни средства, специални ефекти и графичен дизайн, съответстващи на техническото развитие на съвременната телевизия и телевизионна документалистика.   

Сред заглавията, които ще направят своята премиера в ефира на "bTV Документите" е поредицата на Иван Георгиев "Македония - последният проект на Коминтерна",  посветена на едно от най-тежките национални предателства в най-новата ни история. Зрителите ще могат да гледат филмите на Канна Рачева "Следите на парите", посветени на банковите обири в България през 20-и век.

В "bTV Документите" ще бъде излъчен и филмът на Гена Трайкова, посветен на епизод в културната ни история, който носи гордост за всеки българин – включването на песента "Излел е Делю Хайдутин" в златните плочи на борда на космическите сонди "Вояджър". Гена Трайкова разказва как песента на Валя Балканска прехвърля Желязната завеса и попада в проекта на НАСА в пика на Студената война и космическата надпревара между Изтока и Запада.

За първи път тази година в предаването продуцентите Венелин Петков и Гена Трайкова ще включат и документални филми на външни автори. Направената от тях селекция включва както български, така и чуждестранни заглавия, образец на световното документално кино, които засягат болезнени теми, пряко касаещи нас българите. Сред избраните филми са:

- носителят на "Оскар" за документално кино от 2011 г. "Inside Job" - анализира корените на световната финансова криза;

- номинираният за "Оскар" през 2010 г. "Food, Inc." - показва кошмарите при производството на някои от най-масовите храни;

- "Freedom's Fury", филм за най-кървавия мач в историята на Олимпийските игри – полуфиналът по водна топка  между Унгария и СССР в Сидни през 1956 г., годината на смазаното от съветските войски Унгарско въстание. Изпълнителен продуцент е Куентин Тарантино.