Канна Рачева за "Следите на парите" – на 13 април в bTV Документите

Гледайте втората част на филма от 22 ч. по bTV

Реклама

На 13 април (неделя) зрителите на bTV ще имат възможността да гледат втория епизод от филма на Канна Рачева – "Следите на парите", който разглежда банковите обири след 1990г.

Филмът показва  промените в  банковите  институции и съответната промяна в практикуваните обири. Описва  процесите, довели до фалита  на  повече  от 10  банки през 90-те, краха на българската банкова система и въвеждането на валутния борд.

Екипът отделя внимание на показателен случай с обира на Трънската банка, от която изчезват само 100 долара. Това е история на обир от отчаяние и еуфория в началото на прехода. С възстановки и коментари във втората част на поредицата ще бъдат пресъздадени най-интересните и най-значимите обири след 1990 година.

Голямо внимание се отделя на престъпленията, извършени от Стефан Чолаков. Той е човекът, извършил един от най-големите обири през последните години у нас, който и до днес работи като банков експерт по сигурността. С негово участие, както и с участието на анализатори, филмът разказва за колапса на банковата ни система в периода 1995 - 1997г. Екипът се спира на предпоставките за този срив, както и на ползите от него, и обяснява разликата между обира на банка с оръжие и документи.

С архивни кадри, снимки и документи от съдебни дела авторите разказват за фалитите на 14 български банки, тълкувани като подготвен обир на държавата. Основно внимание се отделя на фалита на Първа частна банка (ПЧБ). Прави се и анализ на най-новите видове банкови обири от последните години – въоръжени грабежи, нападения над инкасови автомобили и пр.

Двете части на първия филм "Следите на парите" можете да гледате тук>>>